av. dr. Gheorghe Florea, Presedinte UNBR
Mai mult ca niciodata, justitia a devenit subiectul de baza al emisiunilor de stiri, punand in umbra chiar si politicul, care altadata era in centrul atentiei. Procesele se deruleaza la TV, sub presiunea opiniei publice si, mai nou, conflictele intre puterile statului au devenit „vedete”. Aproape tot anul trecut, avocatura a facut breaking-news, fiind atacata din toate partile. Iar la Curtea Constitutionala au curs deciziile de sanctionare a reglementarilor care incalca accesul la justitie, dreptul la un proces echitabil si dreptul la aparare.
Poate va intrebati ce legatura au toate acestea cu tema Congresului Avocatilor din 2017? Legatura este aceea ca toate aspectele enumerate mai sus sunt expresii ale incalcarilor constante ale unor drepturi fundamentale, reunite sub cupola accesului la justitie. Este vorba de acces la o instanta independenta, acces la consiliere, aparare si reprezentare, acces la un remediu efectiv si acces la un proces echitabil. Practic, observam cum garantiile accesului la justitie sunt compromise public si ca trebuie facut ceva.
Lucrurile acestea nu se intampla numai la noi. Fac parte dintr-un trend global, astfel ca nu ne putem opune incercand sa stopam anumite tendinte, ci trebuie sa ne adaptam si sa construim tinand cont de schimbarile care le-au determinat.
Ne aflam in plina perioada de transpunere si punere in aplicare a unei serii de acte normative europene ce privesc accesul la justitie, in legatura cu garantiile sale de baza: dreptul la aparare si asistenta judiciara gratuita.
Pentru avocat, facilitarea accesului la justitie este un aspect esential al misiunii sale de baza. Accesul la justitie garanteaza eficacitatea tuturor celorlalte drepturi si libertati fundamentale din Constitutie. Fara acces la justitie, aceste drepturi nu pot fi realizate.
Este foarte clar ca s-au acumulat o serie de transformari care impun regandirea garantiilor prin care se asigura accesul la justitie. Nu degeaba, la nivel european, toate aceste garantii fac parte dintr-un singur pachet legislativ, adoptat de Comisia Europeana la 27 noiembrie 2013 pentru a consolida garantiile procedurale pentru cetateni in cadrul procedurilor penale[1]. Trei dintre directivele propuse de Comisie au fost adoptate in 2016:
Directiva (UE) 2016/1919 a Parlamentului Europeansi a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind asistenta juridica gratuita pentru persoanele suspectate si persoanele acuzate in cadrul procedurilor penale si pentru persoanele cautate in cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare, care a intrat in vigoare la 24 noiembrie 2016, cu termen de transpunere 25 mai 2019.
Directiva (UE) 2016/343a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, care a intrat in vigoare la 31 martie 2016, cu termen de transpunere 1 aprilie 2018.
Directiva (UE) 2016/800 a Parlamentului Europeansi a Consiliului din 11 mai 2016 privind garantiile procedurale pentru copiii care sunt persoane suspectate sau acuzate in cadrul procedurilor penale, care a intrat in vigoare la 10 iunie 2016, cu termen de transpunere 11 iunie 2019.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri