Reorganizarea administrativa este necesara. Nu avem inca un punct unitar asupra modului in care reorganizarea administrativa sa se faca. De aceea, am decis ca in prima etapa sa continuam procesul de descentralizare, adica, de coborare a atributiilor de la nivel central la nivel local - asa cum am facut in cazul Legii Educatiei, cand am trecut la nivelul autoritatilor locale competenta de desemnare a directorilor de scoli, a consiliilor de administratie, a unei ponderi din curriculum pe care il invata copiii la scoala. La fel cum in sanatate am descentralizat spitale si consiliile de administratie sunt stabilite de primarii sau consilii judetene, si la nivelul altor structuri ale ministerelor sa coboram decizia la nivelul primariilor si acest lucru se va intampla in perioada urmatoare. De asemenea, am lasat deschisa aceasta cale a analizarii solutiei care sa intruneasca un consens la nivelul coalitiei pentru ca reorganizarea administrativa sa se poata face. Din start, ea are beneficii legate de absorbtia fondurilor europene, de diminuarea cheltuielilor si de diminuare a fenomenului coruptiei la nivel local. Aceste lucruri nu pot fi contestate. Este adevarat ca ea afecteaza foarte multi politicieni si de aceea exista multi care se opun. Speram insa ca prin discutii, prin negociere, prin prezentarea acestor avantaje, in cele din urma coalitia sa ajunga la o solutie. Astazi, nu o avem.
Eu cred ca la nivelul Parlamentului sa putem gasi o formula astfel incat atat imunitatea parlamentara sa fie restransa la declaratii si opinii politice sau la voturile exercitate in Parlament, iar pe linia confiscarii averilor ilicite, practic, sa spunem foarte clar, ca toti care isi dobandesc averea in urma unei infractiuni, nu vor avea niciodata liniste in Romania. Si acest lucru poate fi gasit printr-o analiza corecta la nivelul Parlamentului. Si evident, Guvernul, are posibilitatea sa initieze un proiect de lege in acest sens pentru a pune in aplicare decizia Consiliului European.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Companie care are sediul in Ilfov, dar punct de lucru in Bucuresti, a obtinut in trecut delegare de competenta in Bucuresti. Care sunt pasii pentru accesarea si autorizarea accesului in Reges Online? Accesul se face cu CUI Companie sediu si apoi cum se acceseaza inregistrarile realizate pe punctul de lucru?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Raportul cu privire la neconformitati este primit in mod automat de reprezentantul legal si persoana careia i s-a delegat responsabilitatea completarii in reges? Sau trebuie solicitat din reges de catre oricare dintre cei doi mentionati mai sus?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<