Reorganizarea administrativa este necesara. Nu avem inca un punct unitar asupra modului in care reorganizarea administrativa sa se faca. De aceea, am decis ca in prima etapa sa continuam procesul de descentralizare, adica, de coborare a atributiilor de la nivel central la nivel local - asa cum am facut in cazul Legii Educatiei, cand am trecut la nivelul autoritatilor locale competenta de desemnare a directorilor de scoli, a consiliilor de administratie, a unei ponderi din curriculum pe care il invata copiii la scoala. La fel cum in sanatate am descentralizat spitale si consiliile de administratie sunt stabilite de primarii sau consilii judetene, si la nivelul altor structuri ale ministerelor sa coboram decizia la nivelul primariilor si acest lucru se va intampla in perioada urmatoare. De asemenea, am lasat deschisa aceasta cale a analizarii solutiei care sa intruneasca un consens la nivelul coalitiei pentru ca reorganizarea administrativa sa se poata face. Din start, ea are beneficii legate de absorbtia fondurilor europene, de diminuarea cheltuielilor si de diminuare a fenomenului coruptiei la nivel local. Aceste lucruri nu pot fi contestate. Este adevarat ca ea afecteaza foarte multi politicieni si de aceea exista multi care se opun. Speram insa ca prin discutii, prin negociere, prin prezentarea acestor avantaje, in cele din urma coalitia sa ajunga la o solutie. Astazi, nu o avem.
Eu cred ca la nivelul Parlamentului sa putem gasi o formula astfel incat atat imunitatea parlamentara sa fie restransa la declaratii si opinii politice sau la voturile exercitate in Parlament, iar pe linia confiscarii averilor ilicite, practic, sa spunem foarte clar, ca toti care isi dobandesc averea in urma unei infractiuni, nu vor avea niciodata liniste in Romania. Si acest lucru poate fi gasit printr-o analiza corecta la nivelul Parlamentului. Si evident, Guvernul, are posibilitatea sa initieze un proiect de lege in acest sens pentru a pune in aplicare decizia Consiliului European.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<