O firma a constituit un provizion pentru riscuri si cheltuieli ca urmare a emiterii unei sentinte definitive si executorie intr-un litigiu al societatii cu cativa fosti salariati.
Initial a considerata cheltuiala cu provizionul nedeductibila din punct de vedere fiscal. La momentul platii sumelor catre acesti fosti salariati se va anula provizionul prin trecerea lui pe venituri neimpozabile. In aceste conditii, cheltuiala prilejuita de achitarea acestor sume (daune) este tot nedeductibila?
Solutie oferita de specialistii PortalContabilitate.ro:
Sumele privind acoperirea cheltuielilor de judecata pe care le datoreaza societatea in urma unei hotarari judecatoresti, ramasa definitiva, inclusiv cele pentru acoperirea cheltuielilor de natura salariala si cele privind contributiile sociale obligatorii, sunt tratate din punct de vedere fiscal de prevederile art. 21 din Codul fiscal.
Potrivit acestora, sumele pe care societatea le datoreaza pentru acoperirea cheltuielilor de judecata si de executare sunt considerate cheltuieli deductibile potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (1) din Codul fiscal, chiar daca nu sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, deoarece indeplinesc celalalt criteriu si anume ca sunt prevazute in alte acte normative in vigoare (acelea in baza carora judecatorii au emis hotararile).
Aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul profitului impozabil, chiar daca este vorba de persoane fizice care nu mai au calitatea de salariati, deoarece sumele achitate au fost supuse impozitului pe venit.
Asa cum vi s-a mai spus, cheltuiala cu provizionul a fost nedeductibila, venitul rezultat din anularea provizionului a fost venit impozabil, iar cheltuielile cu achitarea daunelor stabilite de o instanta judecatoreasca printr-o hotarare definitiva si irevocabila sunt deductibile in perioada in care s-au inregistrat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<