O societate comerciala realizeaza peste 50% din venituri din inchirieri; ca activitati secundare are mentionat si codul CAEN 7022 activitati de consultanta pentru afaceri si management si factureaza pentru aceasta activitate aproximativ 20% din venituri.
Ce fel de impozit este obligata sa plateasca: impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor?
Raspuns: Incepand cu anul 2010 de cand a fost reglementata noua forma a impozitului pe venitul datorat de microintreprinderi, conform titlului al VI^1 din Codul fiscal, s-a renuntat la procentul de 50% venituri din activitati de consultanta si management, iar societatea ce a realizat astfel de venituri nu a putut sa fie microintreprindere.
Astfel, in opinia noastra nu pot sa fie impozitate ca microintreprindere, cu impozit pe venit de 3%, societatile ce obtin venitituri din consultanta si management, indiferent de ponderea veniturilor in total venituri. Aceste societati sunt supuse impozitului pe profit.
Prin urmare la analiza exceptiei stabilite de art. 112^2 alin. (6) din Codul fiscal, trebuie sa tineti cont chiar de definita microintreprinderii, conform art. 112^1 din Codul fiscal, ce stabileste ca nu poate fi microintreprindere societatea ce obtine venituri din consultanta si management.
In acest context, daca la data de 31 decembrie 2012 societatea dvs este platitoare de impozit pe profit, nu va incadrati la prevederea de la pct. 38 din OG 8/2013, pentru modificarea formei de impozitare si nu veti modifica vectorul fiscal, societatea ramanand in continuare platitoare de impozit pe profit.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<