Romanii vor primi despagubiri pentru orice pana de curent pe care o sufera, conform unei recente decizii ANRE. Noutatea este valabila si aplicabila chiar si pentru caderile temporare.
Conform ANRE, despagubirile pentru o pana de curent pot fi situate intre minimum 5 lei si maximum 300 de lei. Valoarea primita de client va fi stabilita in functie de numarul de intreruperi neplanificate.
"ANRE a aprobat in sedinta Comitetului de reglementare din data de 15 iunie 2021 Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 35/2021 privind aprobarea Standardului de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice. La data intrarii in vigoare a acestui act normativ se abroga Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei nr. 11/2016 privind aprobarea Standardului de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 291 din 18 aprilie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare", a informat institutia.
Principalele schimbari si masurile se refera la includerea intreruperilor scurte, intre 3 secunde si 3 minute, in categoria intreruperilor care se monitorizeaza si pentru care operatorii de distributie sunt obligati sa acorde compensatii la depasirea numarului maxim stabilit prin standard.
"Pentru fiecare astfel de depasire operatorii de distributie vor acorda compensatii tuturor utilizatorilor afectati, astfel: inalta tensiune: 300 lei peste 10 intreruperi pe an, medie tensiune: 10 lei peste 10 intreruperi pe saptamana; joasa tensiune: 5 lei peste 10 intreruperi pe saptamana", arata ANRE.
Impactul acestei masuri este unul pozitiv pentru utilizatori deoarece includerea monitorizarii intreruperilor scurte si prevederea acordarii de compensatii utilizatorilor la depasirea numarului maxim stabilit de standard, contribuie la obligarea operatorului de a lua masuri rapide si eficiente pentru remedierea disfunctionalitatilor care in prezent se manifesta in diferite zone de retea de joasa tensiune si care pot provoca deprecierea echipamentelor electrocasnice, precum si generarea de disconfort clientilor, precizeaza autoritatea.
Despagubiri pana curent. Noutati suplimentare
Alte schimbari privesc acordarea posibilitatii utilizatorilor de a-si monta pe cheltuiala proprie analizoare de calitate care pot fi folosite in relatiile contractuale dintre acestia si operatorii de distributie.
De asemenea, se reduce, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, abaterea pozitiva permisa a tensiunii de alimentare la joasa tensiune de la +10% la +5% din valoarea tensiunii nominale, monitorizata saptamanal. Aceasta modificare asigura corelarea cu valoarea tensiunii maxime admisibile pentru echipamentele electrice si electronice care se alimenteaza la joasa tensiune, detinute de utilizatorii retelei.
"Pentru nerespectarea indicatorilor de performanta privind calitatea curbei de tensiune, operatorul de distributie are obligatia de a acorda utilizatorilor urmatoarele compensatii: pentru persoane juridice: 270 lei la 110kV, respectiv 130 lei la JT si MT pentru fiecare perioada de monitorizare; pentru persoane fizice: 270 lei la 110kV, respectiv 70 lei la JT si MT pentru fiecare perioada de monitorizare", mai arata autoritatea.
ANRE mentioneaza la schimbari si adaugarea la indicatorii de calitate comerciala a serviciului de distributie a termenului de 90 de zile de realizare a racordarii, inclusiv receptia si punerea in functiune a instalatiei de racordare pentru utilizatorii clienti casnici si clienti finali noncasnici ale caror locuri de consum sunt alimentate prin instalatii de racordare cu lungimi de pana la 2.500 metri. Pentru nerespectarea acestui indicator s-a prevazut un cuantum al compensatiei de 100 lei, indiferent de nivelul de tensiune sau de categoria utilizatorului (persoana fizica/juridica). Se urmareste astfel, imbunatatirea activitatii de racordare a utilizatorilor la retelele electrice de distributie.
Aditional, pentru nerespectarea prevederilor standardului de performanta, operatorul de distributie este sanctionat conform prevederilor Legii energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, cu amenda de la 10.000 lei pana la 200.000 lei.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<