Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca pretul curentului electric va ramane in crestere pentru urmatorii 5 ani. Iata de ce!
Romanii ar urma, pana la urma, sa se obisnuiasca cu preturile mari practicate la energia electrica. Presedintele Consiliului Concurentei spune ca acest lucru va fi valabil pentru urmatorii 5 ani, iar acest lucru va fi aplicabil in toata Uniunea Europeana.
"Este politica UE de a face energia poluatoare sa fie scumpa, neatractiva economic. Deci cat timp Romania si alte tari din UE vom avea nevoie de energia asta scumpa din carbune, preturile vor ramane mari. Si cel putin noi in Romania nu vedem o posibilitate de a inlocui carbunele in urmatorii 4-5 ani. Acest lucru inseamna ca macar in acesti 4-5 ani o sa vedem preturi mari la electricitate", a spus Chiritoiu.
El a explicat ca pretul pietei este dat de energia cea mai scumpa, in acest caz carbunele.
Aceasta inseamna ca masurile de sprijin acordare de autoritati pentru consumatorii casnici, vulnerabili si industriali vor ramane in vigoare, a aratat presedintele autoritatii de concurenta.
"La gaze, insa, asteptarile si sperantele mele sunt ca pretul la gaze va scadea. Rusia este marea sursa de gaze a Europei si, din varii motive, se speculeaza ca Rusia a redus livrarile de gaze in momentul de fata si din acest motiv vedem aceasta crestere. Dupa ce livrarile Rusiei vor creste, probabil ca pretul va scadea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019", a precizat presedintele Consiliului Concurentei.
Pentru ca piata s-a liberalizat, consumatorii au acum dreptul sa se mute la alt furnizor de energie electrica daca vad ca factura a crescut. Alta solutie practica si legala nu exista.
Trebuie, mai intai, sa comparati ofertele. Consumatorul poate sa se orienteze in functie de tipul de consum pe care il are. In 21 de zile va avea un nou contract cu un nou furnizor. Acesta din urma se ocupa de anuntarea vechiului furnizor si de preluarea acestui nou client. Consumatorul ar trebui sa faca o fotografie a contorului cu consumul, pentru ca furnizorul vechi poate sa-i trimita hartia cu regularizarea in 42 de zile.
Odata cu liberalizarea pietei de energie, ANRE nu mai are parghii sa intervina asupra preturilor. Dupa liberalizare, preturile sunt determinate de cererea si oferta din piata, ca in orice alta tara din lume.