Am cerut in termenul de 90 zile recuperarea sumelor din certificate medicale platite de angajator la CASA DE SANATATE CS.
Primesc raspuns cu tabelul cu concedii, multe,solicitate, in care apare MENTIUNEA "validat" la toate cu exceptia la 2 concedii in care erau erori de completare a medicilor.
Solicit prin adresa sa imi refuze acele 2 concedii desi nu este vinovat angajatorul de modul de completare a unui medic si nici pacientul dar sa mi se restitue restul si nu primesc nici un raspuns timp de un an.
Acum am primit un raspuns in care imi sintetizeaza erorile din cele 2 concedii si extrase din lege care ma indeamna sa le corectez dar nici un raspuns la intrebarea mea, unde este prevazut faptul ca restituirea sumelor se face la pachet nu separat si pentru 2 concedii completate eronat de medic nu se restitue inca 20? Ce cunostinte suplimentare trebuie sa aiba un contabil ca sa poata verifica completarea unui concediu de catre un medic?
Intreb pentru ca un refuz este dat de faptul ca medicul a mentionat "la externare" si zic ei ca nu a fost internat. Unde este reglementata vina sau procedura de lucru a mea ca angajator pentru a corecta aceste erori, acum dupa 1 an de la depunerea dosarului la CASA SE SANATATE CS iar angajatul in cauza numai lucreaza in unitate?
Raspuns:
Din pacate, pentru situatia descrisa in intrebarea dvs. nu exista o procedura specifica de urmat. In acest caz legea prezuma faptul ca orice institutie a statului lucreaza just si in perioada de timp stabilita in mod corect. Totusi, avand in vedere detaliile prezentate, situatia descrisa in intrebare este considerata de noi un abuz si o masura evident disproportionata.
Deoarece nu cunoastem nici un temei normativ care sa dea dreptul institutiei in cauza sa analizeze un an de zile dosarele, consideram ca singura solutie aplicabila este sa va adresati instantei de judecata competenta, solicitand si penalitati si despagubiri de intarziere.
Avand in vedere cadrul normativ aplicabil in acest moment, profesia contabila presupune si verificarea documentelor din domenii diferite de activitate dar, la modul practic, nu se pot acoperi toate detaliile specifice celorlalte categorii socio-profesionale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In ceea ce priveste obligativitatea legala de a remunera 1 salariat cu salariul minim brut pe tara maxim 24 luni, urmand ca suscesiv sa intervina obligatoriu o majorarea salariala, avem un dubiu. Daca salariatul a fost remunerat timp de 12 luni perioada 01.2022-12.2022 cu salariul minim pe economie, ulterior salariul de baza a fost majorat peste minimul pe economie, iar de la 01.07.2024 are, din nou, salariul contractual egal cu minimul brut garantat in plata, cum calculam cele 24 luni? Insumam...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa imi spuneti daca urmatoarele venituri se declara in declaratia 112 in luna in care se plateste catre salariat sau in luna in care trebuie acordate si pe ce rand se declara fiecare: 1. Prestatii de mobilitate / clauza de mobilitate 2. Diurna externa si interna 3. Educatie timpurie 4. Cadou Craciun, Paste, 1 iunie si alte sarbatori.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<