Legiuitorul a incercat sa-i acorde o importanta aparte acestui mostenitor, si a reglementat o situatie speciala pentru sotul supravietuitor in ceea ce priveste mostenirea, in virtutea relatiilor pe care le-a avut cu defunctul.
In locul legaturii de rudenie necesare pentru restul claselor de mostenitori, in situatia sotului supravietuitor, conditia impusa de Codul civil este una negativa, respectiv sa nu existe o hotarare definitiva de divort.
Nu are importanta durata casatoriei sau daca sotii nu aveau un domiciliu comun, daca erau in proces de divort, daca au avut sau nu copii, daca erau despartiti in fapt etc.
Tot ce conteaza este sa nu existe o hotarare definitiva de divort.
Avand in vedere ca actualul Cod civil prevede si posibilitatea divortului pe cale administrativa sau notariala, pe langa hotararea de divort, acelasi regim o are si certificatul de divort eliberat de notar sau de ofiterul starii civile.
Concubinul nu are drepturi succesorale asupra mostenirii defunctului, indiferent de durata relatiei pe care a avut-o cu acesta, legiuitorul neacordandu-i acelasi statut ca si sotului supravietuitor.
Sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar si sezinar, vine la mostenire doar in nume propriu, neputand fi reprezentat.
Spre deosebire de celelalte clase de mostenitori, sotul supravietuitor are mai multe drepturi privind mostenirea, nu doar o cota-parte din aceasta.
Drepturile sotului supravietuitor sunt:
A. Cota-parte din mostenire
B. Dreptul de abitatie
C. Dreptul asupra mobilelor si obiectelor casnice.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<