Legiuitorul a incercat sa-i acorde o importanta aparte acestui mostenitor, si a reglementat o situatie speciala pentru sotul supravietuitor in ceea ce priveste mostenirea, in virtutea relatiilor pe care le-a avut cu defunctul.
In locul legaturii de rudenie necesare pentru restul claselor de mostenitori, in situatia sotului supravietuitor, conditia impusa de Codul civil este una negativa, respectiv sa nu existe o hotarare definitiva de divort.
Nu are importanta durata casatoriei sau daca sotii nu aveau un domiciliu comun, daca erau in proces de divort, daca au avut sau nu copii, daca erau despartiti in fapt etc.
Tot ce conteaza este sa nu existe o hotarare definitiva de divort.
Avand in vedere ca actualul Cod civil prevede si posibilitatea divortului pe cale administrativa sau notariala, pe langa hotararea de divort, acelasi regim o are si certificatul de divort eliberat de notar sau de ofiterul starii civile.
Concubinul nu are drepturi succesorale asupra mostenirii defunctului, indiferent de durata relatiei pe care a avut-o cu acesta, legiuitorul neacordandu-i acelasi statut ca si sotului supravietuitor.
Sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar si sezinar, vine la mostenire doar in nume propriu, neputand fi reprezentat.
Spre deosebire de celelalte clase de mostenitori, sotul supravietuitor are mai multe drepturi privind mostenirea, nu doar o cota-parte din aceasta.
Drepturile sotului supravietuitor sunt:
A. Cota-parte din mostenire
B. Dreptul de abitatie
C. Dreptul asupra mobilelor si obiectelor casnice.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<