Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sotul supravietuitor: Cum se stabileste Cota-parte din mostenirea defunctului

Sotul supravietuitor: Cum se stabileste Cota-parte din mostenirea defunctului

Sotul supravietuitor are o pozitie aparte in ceea ce priveste mostenirea. Desi nu face parte din clasa mostenitorilor legali, el poate primi o cota parte din mostenirea defunctului, daca nu exista la mijloc vreo hotarare de divort. Mai exact, el nu este nici inlaturat de la mostenire, dar nici nu poate, la randul sau, sa indeparteze alte rude ale defunctului de la mostenire.

In locul legaturii de rudenie necesare pentru restul claselor de mostenitori, in situatia sotului supravietuitor, conditia impusa de Codul civil este una negativa, respectiv sa nu existe o hotarare definitiva de divort.

Nu are importanta durata casatoriei sau daca sotii nu aveau un domiciliu comun, daca erau in proces de divort, daca au avut sau nu copii, daca erau despartiti in fapt etc. Tot ce conteaza este sa nu existe o hotarare definitiva de divort. "Sotul supravietuitor il mosteneste pe sotul decedat daca, la data deschiderii mostenirii, nu exista o hotarare de divort definitiva".

Avand in vedere ca actualul Cod civil prevede si posibilitatea divortului pe cale administrativa sau notariala, pe langa hotararea de divort, acelasi regim o are si certificatul de divort eliberat de notar sau de ofiterul starii civile.

Atentie! Concubinul nu are drepturi succesorale asupra mostenirii defunctului, indiferent de durata relatiei pe care a avut-o cu acesta, legiuitorul neacordandu-i acelasi statut ca si sotului supravietuitor.


Sotul supravietuitor este mostenitor rezervatar si sezinar, vine la mostenire doar in nume propriu, neputand fi reprezentat.

Spre deosebire de celelalte clase de mostenitori, sotul supravietuitor are mai multe drepturi privind mostenirea, nu doar o cota-parte din aceasta.

Drepturile sotului supravietuitor sunt:
A. Cota-parte din mostenire
B. Dreptul de abitatie
C. Dreptul asupra mobilelor si obiectelor casnice.

Cota-parte din mostenirea defunctului este de: 

a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului;

b) o treime din mostenire, daca vine in concurs atat cu ascendenti privilegiati, cat si cu colaterali privilegiati ai defunctului;

c) o jumatate din mostenire, daca vine in concurs fie numai cu ascendenti privilegiati, fie numai cu colaterali privilegiati ai defunctului;

d) trei sferturi din mostenire, daca vine in concurs fie cu ascendenti ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Cota sotului supravietuitor in concurs cu mostenitori legali apartinand unor clase diferite se stabileste ca si cand acesta ar fi venit in concurs numai cu cea mai apropiata dintre ele.

Daca, in urma casatoriei putative, doua sau mai multe persoane au situatia unui sot supravietuitor, cota stabilita se imparte in mod egal intre acestea.

Pentru a determina cota sotului supravietuitor din mostenirea defunctului, trebuie intai separate bunurile proprii sotului supravietuitor si partajarea bunurilor comune cu defunctul.

Pana la 1 octombrie 2011 nu exista alt regim matrimonial decat comunitatea de bunuri, devalmasia. Dupa intrarea in vigoare a noului Cod civil, legea mai cunoaste inca doua regimuri matrimoniale, regimul separatiei de bunuri si regimul comunitatii conventionale. Aceste regimuri prezinta importanta doar pentru mostenirile deschise dupa 1 octombrie 2011.

Daca mostenirea s-a deschis dupa aceasta data, iar sotii au ales regimul separatiei de bunuri, lucrurile sunt foarte clare. Sotul supravietuitor, pe langa bunurile sale, va avea dreptul la o cota din mostenirea defunctului, cota stabilita in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs.

Particularitati in privinta stabilirii cote-parte pentru sotul supravietuitor

Referitor la cota-parte stabilita de lege pentru sotul supravietuitor, se impun urmatoarele precizari, pentru fiecare caz in parte.

- Daca acesta a avut copii cu defunctul sau defunctul are copii dintr-o casatorie anterioara, legea ii acorda sotului supravietuitor dreptul la 1 din mostenire.

- Daca defunctul nu a avut copii, dar are parinti si frati in viata la data decesului, cota-parte a sotului supravietuitor este de 1/3 din mostenire.

- Daca defunctul nu a avut copii, dar are doar parinti sau doar frati la data decesului, cota-parte a sotului supravietuitor este de 1 din mostenire.

- Daca defunctul nu a avut copii, nu are parinti sau frati, ci doar unchi, matusi sau nepoti de frate/sora, sotul supravietuitor va culege 3 din mostenire.

In lipsa mostenitorilor din cele patru clase de mostenitori, sotul supravietuitor culege intreaga mostenire.

Cota-parte a sotului supravietuitor se imputa asupra intregii mosteniri, adica intai se atribuie partea ce-i revine acestuia si doar restul de mostenire se imparte intre ceilalti mostenitori. Inseamna ca partea sotului supravietuitor micsoreaza partile cuvenite celorlalti mostenitori.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 21 Iulie 2023
Votati articolul "Sotul supravietuitor: Cum se stabileste Cota-parte din mostenirea defunctului":
Rating:

Nota: 3.73 din 5 din 24 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI