Intrebare: Cand anume se aplica regimul comunitatii conventionale?
Raspuns: In momentul in care se incheie o conventie matrimoniala care deroga de la regimul comunitatii legale si care se refera la aspectele enumerate in art. 367 din noul Cod civil, se aplica regimul comunitatii conventionale.
Regimul comunitatii conventionale se completeaza cu dispozitiile regimului comunitatii legale, acolo unde conventia matrimoniala nu prevede altfel (art. 368).
In cadrul acestui regim, sotii pot conveni asupra includerii in comunitate a unor bunuri proprii cu exceptia bunurilor de uz personal si a bunurilor destinate exercitarii profesiei (art. 367 lit. a)).
Pot restrange comunitatea la bunurile anume determinate in conventie, indiferent daca sunt bunuri comune sau proprii (art. 367 lit. b)). Sotii pot dispune obligativitatea acordului ambilor soti pentru incheierea anumitor acte de administrare (art. 367 lit. c)).
In cazul imposibilitatii exprimarii acordului unuia din soti sau a opunerii abuzive, celalalt sot poate face respectivele acte de administrare numai cu incuviintarea prealabila a instantei de tutela. Tot in cadrul acestui regim sotii pot conveni asupra includerii clauzei de preciput.
Art. 333 din noul Cod civil defineste clauza de preciput care consta in stipulatia din conventia matrimoniala ca sotul supravietuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unele bunuri comune. Clauza de preciput nu e supusa raportului donatiilor, ci doar reductiunii.
Executarea clauzei de preciput se face in natura sau, daca acest lucru nu este posibil, prin echivalent, dar numai din valoarea activului net al comunitatii, deci nu si din bunurile proprii (art. 367 lit. d)).
Al cincilea aspect asupra caruia sotii pot conveni se refera la modalitatile de lichidare a comunitatii conventionale (art. 367 lit. e)).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<