Intrebare: Cand anume se aplica regimul comunitatii conventionale?
Raspuns: In momentul in care se incheie o conventie matrimoniala care deroga de la regimul comunitatii legale si care se refera la aspectele enumerate in art. 367 din noul Cod civil, se aplica regimul comunitatii conventionale.
Regimul comunitatii conventionale se completeaza cu dispozitiile regimului comunitatii legale, acolo unde conventia matrimoniala nu prevede altfel (art. 368).
In cadrul acestui regim, sotii pot conveni asupra includerii in comunitate a unor bunuri proprii cu exceptia bunurilor de uz personal si a bunurilor destinate exercitarii profesiei (art. 367 lit. a)).
Pot restrange comunitatea la bunurile anume determinate in conventie, indiferent daca sunt bunuri comune sau proprii (art. 367 lit. b)). Sotii pot dispune obligativitatea acordului ambilor soti pentru incheierea anumitor acte de administrare (art. 367 lit. c)).
In cazul imposibilitatii exprimarii acordului unuia din soti sau a opunerii abuzive, celalalt sot poate face respectivele acte de administrare numai cu incuviintarea prealabila a instantei de tutela. Tot in cadrul acestui regim sotii pot conveni asupra includerii clauzei de preciput.
Art. 333 din noul Cod civil defineste clauza de preciput care consta in stipulatia din conventia matrimoniala ca sotul supravietuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unele bunuri comune. Clauza de preciput nu e supusa raportului donatiilor, ci doar reductiunii.
Executarea clauzei de preciput se face in natura sau, daca acest lucru nu este posibil, prin echivalent, dar numai din valoarea activului net al comunitatii, deci nu si din bunurile proprii (art. 367 lit. d)).
Al cincilea aspect asupra caruia sotii pot conveni se refera la modalitatile de lichidare a comunitatii conventionale (art. 367 lit. e)).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<