Intrebare: Cand anume se aplica regimul comunitatii conventionale?
Raspuns: In momentul in care se incheie o conventie matrimoniala care deroga de la regimul comunitatii legale si care se refera la aspectele enumerate in art. 367 din noul Cod civil, se aplica regimul comunitatii conventionale.
Regimul comunitatii conventionale se completeaza cu dispozitiile regimului comunitatii legale, acolo unde conventia matrimoniala nu prevede altfel (art. 368).
In cadrul acestui regim, sotii pot conveni asupra includerii in comunitate a unor bunuri proprii cu exceptia bunurilor de uz personal si a bunurilor destinate exercitarii profesiei (art. 367 lit. a)).
Pot restrange comunitatea la bunurile anume determinate in conventie, indiferent daca sunt bunuri comune sau proprii (art. 367 lit. b)). Sotii pot dispune obligativitatea acordului ambilor soti pentru incheierea anumitor acte de administrare (art. 367 lit. c)).
In cazul imposibilitatii exprimarii acordului unuia din soti sau a opunerii abuzive, celalalt sot poate face respectivele acte de administrare numai cu incuviintarea prealabila a instantei de tutela. Tot in cadrul acestui regim sotii pot conveni asupra includerii clauzei de preciput.
Art. 333 din noul Cod civil defineste clauza de preciput care consta in stipulatia din conventia matrimoniala ca sotul supravietuitor sa preia fara plata, inainte de partajul mostenirii, unele bunuri comune. Clauza de preciput nu e supusa raportului donatiilor, ci doar reductiunii.
Executarea clauzei de preciput se face in natura sau, daca acest lucru nu este posibil, prin echivalent, dar numai din valoarea activului net al comunitatii, deci nu si din bunurile proprii (art. 367 lit. d)).
Al cincilea aspect asupra caruia sotii pot conveni se refera la modalitatile de lichidare a comunitatii conventionale (art. 367 lit. e)).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<