Noul Cod Penal a intrat in vigoare la 1 februarie 2014 si aduce cateva modificari notabile in modul in care sunt definite infractiunile in modul in care sunt dispuse pedepsele aferente.
Referitor la detentiunea pe viata, acest aspect este definit si reglementat in cadrul
NCP, Titul III Pedepsele, Capitolul II Pedepsele Principale, Sectiunea 1 Detentiunea pe viata.
Astfel, in cadrul acestei sectiuni, la art. 56 este prevazut regimul detentiunii pe viata, notandu-se faptul ca detentiunea pe viata reprezinta pedeaspa prin care se dispune privarea de libertate pe durata nedeterminata si se executa conform legii privind executarea pedepselor.
Pedeapsa cu detentiune pe viata nu se aplca in situatia in care, la data la care se pronunta hotararea de condamnare, inculpatul a implinit varsta de 65 de ani. Pedeaspa cu detentiunea pe viata este, in acest caz, inlocuita cu inchisoare pe timp de 30 de ani si cu interzicerea exercitarii unor drepturi pe perioada maxima, conform art. 57.
In ceea ce priveste inlocuirea detentiunii pe viata, la articolul 58 se prevad urmatoarele: " In cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 65 de ani in timpul executarii pedepsei, pedeapsa detentiunii pe viata poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si pedeapsa interzicerii exercitarii unor drepturi pe durata ei maxima, daca a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei, a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca, si a facut progrese constante si evidente in vederea reintegrarii sociale."
De asemenea, amintim faptul ca in situatia comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii, perioada de detentiune executata se considera ca parte executata din pedeapsa inchisorii, conform art. 59 din aceeasi sectiune.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<