Noul Cod Penal a intrat in vigoare la 1 februarie 2014 si aduce cateva modificari notabile in modul in care sunt definite infractiunile in modul in care sunt dispuse pedepsele aferente.
Referitor la detentiunea pe viata, acest aspect este definit si reglementat in cadrul
NCP, Titul III Pedepsele, Capitolul II Pedepsele Principale, Sectiunea 1 Detentiunea pe viata.
Astfel, in cadrul acestei sectiuni, la art. 56 este prevazut regimul detentiunii pe viata, notandu-se faptul ca detentiunea pe viata reprezinta pedeaspa prin care se dispune privarea de libertate pe durata nedeterminata si se executa conform legii privind executarea pedepselor.
Pedeapsa cu detentiune pe viata nu se aplca in situatia in care, la data la care se pronunta hotararea de condamnare, inculpatul a implinit varsta de 65 de ani. Pedeaspa cu detentiunea pe viata este, in acest caz, inlocuita cu inchisoare pe timp de 30 de ani si cu interzicerea exercitarii unor drepturi pe perioada maxima, conform art. 57.
In ceea ce priveste inlocuirea detentiunii pe viata, la articolul 58 se prevad urmatoarele: " In cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 65 de ani in timpul executarii pedepsei, pedeapsa detentiunii pe viata poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si pedeapsa interzicerii exercitarii unor drepturi pe durata ei maxima, daca a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei, a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca, si a facut progrese constante si evidente in vederea reintegrarii sociale."
De asemenea, amintim faptul ca in situatia comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii, perioada de detentiune executata se considera ca parte executata din pedeapsa inchisorii, conform art. 59 din aceeasi sectiune.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<