Noul Cod Penal a intrat in vigoare la 1 februarie 2014 si aduce cateva modificari notabile in modul in care sunt definite infractiunile in modul in care sunt dispuse pedepsele aferente.
Referitor la detentiunea pe viata, acest aspect este definit si reglementat in cadrul
NCP, Titul III Pedepsele, Capitolul II Pedepsele Principale, Sectiunea 1 Detentiunea pe viata.
Astfel, in cadrul acestei sectiuni, la art. 56 este prevazut regimul detentiunii pe viata, notandu-se faptul ca detentiunea pe viata reprezinta pedeaspa prin care se dispune privarea de libertate pe durata nedeterminata si se executa conform legii privind executarea pedepselor.
Pedeapsa cu detentiune pe viata nu se aplca in situatia in care, la data la care se pronunta hotararea de condamnare, inculpatul a implinit varsta de 65 de ani. Pedeaspa cu detentiunea pe viata este, in acest caz, inlocuita cu inchisoare pe timp de 30 de ani si cu interzicerea exercitarii unor drepturi pe perioada maxima, conform art. 57.
In ceea ce priveste inlocuirea detentiunii pe viata, la articolul 58 se prevad urmatoarele: " In cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 65 de ani in timpul executarii pedepsei, pedeapsa detentiunii pe viata poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si pedeapsa interzicerii exercitarii unor drepturi pe durata ei maxima, daca a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei, a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca, si a facut progrese constante si evidente in vederea reintegrarii sociale."
De asemenea, amintim faptul ca in situatia comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii, perioada de detentiune executata se considera ca parte executata din pedeapsa inchisorii, conform art. 59 din aceeasi sectiune.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<