Noul Cod Penal a intrat in vigoare la 1 februarie 2014 si aduce cateva modificari notabile in modul in care sunt definite infractiunile in modul in care sunt dispuse pedepsele aferente.
Referitor la detentiunea pe viata, acest aspect este definit si reglementat in cadrul
NCP, Titul III Pedepsele, Capitolul II Pedepsele Principale, Sectiunea 1 Detentiunea pe viata.
Astfel, in cadrul acestei sectiuni, la art. 56 este prevazut regimul detentiunii pe viata, notandu-se faptul ca detentiunea pe viata reprezinta pedeaspa prin care se dispune privarea de libertate pe durata nedeterminata si se executa conform legii privind executarea pedepselor.
Pedeapsa cu detentiune pe viata nu se aplca in situatia in care, la data la care se pronunta hotararea de condamnare, inculpatul a implinit varsta de 65 de ani. Pedeaspa cu detentiunea pe viata este, in acest caz, inlocuita cu inchisoare pe timp de 30 de ani si cu interzicerea exercitarii unor drepturi pe perioada maxima, conform art. 57.
In ceea ce priveste inlocuirea detentiunii pe viata, la articolul 58 se prevad urmatoarele: " In cazul in care cel condamnat la pedeapsa detentiunii pe viata a implinit varsta de 65 de ani in timpul executarii pedepsei, pedeapsa detentiunii pe viata poate fi inlocuita cu pedeapsa inchisorii pe timp de 30 de ani si pedeapsa interzicerii exercitarii unor drepturi pe durata ei maxima, daca a avut o buna conduita pe toata durata executarii pedepsei, a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare, afara de cazul cand dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa le indeplineasca, si a facut progrese constante si evidente in vederea reintegrarii sociale."
De asemenea, amintim faptul ca in situatia comutarii sau inlocuirii pedepsei detentiunii pe viata cu pedeapsa inchisorii, perioada de detentiune executata se considera ca parte executata din pedeapsa inchisorii, conform art. 59 din aceeasi sectiune.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii cu un santier in Ungaria. Un angajat a fost delegat lasantierul din Ungaria pentru doua saptamani. Este legala acordarea diurnei externe pentru delegare, doar in baza deciziei de delegare si a ordinului de deplasare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoare situatie. Avem un salariat care are concediu medical pana in data de 15.11.2024. In data de 06.11.2024 aduce o decizie medicala asupra capacitatii de munca cu urmatoarele date : Deficienta functionala: accentuata, Capacitate de munca: a diminuatacapacitate de autoservire pastrata partial, Se incadreaza in gradul de invaliditate II, Data ivirii invaliditatii 05.11.2024. Am facut incetare in data de 06.11.2024 cu art 56 lit. c , iar decontarea concediului medical...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a lipsit nemotivat de la locul de munca in perioada 21-23 octombrie. Pentru aceasta in data de 23 octombrie am suspendat contractul cu art 31 alin 3 in Revisal privind absentele nemotivate pentru perioada 21-23 octombrie si am facut incetarea suspendarii cu 24 octombrie, zi in care salariatul a si venit la lucru. Pentru aceasta operatiune am intocmit 2 decizii: - Prima: decizia de suspendare nr. 1 din data de 23 octombrie privind suspendarea contractului in perioada 21-23 octombrie -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<