Inlocuirea, revocarea si incetarea de drept a masurilor preventive
Cons. jur. Valentin Pulbere
In cauzele privitoare la infractiuni pedepsite cu detentiune pe viata sau cu inchisoare, pentru a se asigura buna desfasurare a procesului penal ori pentru a se impiedica sustragerea invinuitului sau inculpatului de la urmarire penala, de la judecata ori de la executarea pedepsei, se poate lua fata de acesta una dintre urmatoarele masuri preventive:
1. Retinerea – poate fi luata de organul de cercetare penala sau de procuror;
2. Obligarea de a nu parasi localitatea – poate fi luata de procuror sau de judecator, in cursul urmaririi penale, si din instanta de judecata, in cursul judecatii;
3. Obligarea de a nu parasi tara - poate fi luata de procuror sau de judecator, in cursul urmaririi penale, si din instanta de judecata, in cursul judecatii;
4. Arestarea preventiva – poate fi luata de judecator.
* Arestarea preventiva nu poate fi dispusa in cazul infractiunilor pentru care legea prevede alternativ pedeapsa inchisorii.
> Inlocuirea masurilor preventive
Masura preventiva luata se inlocuieste cu alta masura preventiva, cand s-au schimbat temeiurile care au determinat luarea masurii.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
> Revocarea masurilor preventive
Cand masura preventiva a fost luata cu incalcarea prevederilor legale sau nu mai exista vreun temei care sa justifice mentinerea masurii preventive, aceasta trebuie revocata din oficiu sau la cerere, dispunandu-se, in cazul retinerii si arestarii preventive, punerea in libertate a invinuitului sau inculpatului, daca acesta nu este arestat in alta cauza.
> Incetarea de drept a masurilor preventive
* In cursul judecatii, instanta verifica periodic, dar nu mai tarziu de 60 de zile, legalitatea si temeinicia arestarii preventive.
a. In cazul in care instanta nu verifica legalitatea arestarii preventive in termenul de mai sus masura arestarii preventive inceteaza de drept. Masurile preventive inceteteaza de drept la expirarea termenelor prevazute de lege sau stabilite de organele judiciare;
b. In caz de scoatere de sub urmarire, de incetare a urmaririi penale sau de incetare a procesului penal ori de achitare;
c. Masura arestarii preventive inceteaza de drept si atunci cand, inainte de pronuntarea unei hotarari de condamnare in prima instanta, durata arestarii preventive a atins jumatatea maximului pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea care face obiectul invinuirii.
* Durata totala a arestarii preventive in cursul urmaririi penale nu poate depasi un termen rezonabil, si nu mai mult de 180 de zile.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri