Concediul pentru divort ar urma sa fie inclus pana la finalul anului in legislatia romaneasca.
Angajatii de la stat sau privat vor beneficia de trei zile de concediu platit, daca divorteaza. Un proiect de lege in acest sens a fost introdus pentru dezbatere in plenul Senatului.
Studiile arata ca rata divortului este in medie de 25% in Romania, iar asta face din acesta un "fenomen social, cu manifestari constante". Senatorii vor sa le ofere romanilor care muncesc legal oportunitatea de se readapta la situatia lor din prezent, dupa un eventual divort.
Initiatorii arata ca cei care "trec prin trauma desfacerii casatoriei" au nevoie de timp liber pentru "solutionarea problemelor".
"Prin oferirea unui concediu pentru divort de 3 zile platite, statul poate ajuta la diminuarea efectelor negative ale divortului prin sprijinul acordat in acomodarea la noua situatie de viata.
Aceste zile libere pot fi folosite de cei ce au incheiat o casatorie pentru solutionarea problemelor pe care noua situatie familiala le aduce: de la cele obiective precum probleme administrative sau locative, pana la cele subiective ce tin de relatia cu copiii sau de nevoia de deconectare", arata deputatul PSD Georgian Pop.
Conform initiativei legislative, cei care au divortat au dreptul la un concediu de 3 zile lucratoare. Conform art. 2, alin. (2) din Legea concediului pentru divort, "indemnizatia pentru concediul pentru divort se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective".
Angajatul poate primi aceasta facilitate doar la cerere, "in urmatoarele 4 saptamani de la data constatarii sau, dupa caz, a pronuntarii divortului.".
Art. 3 alin. (2) din Legea concediului pentru divort stabileste ca odata cu cererea pentru concediu trebuie adusa si "o copie a documentului definitiv prin care s-a constatat sau, dupa caz, s-a pronuntat divortul.".
Finalmente, concediul pentru divort se va acorda indiferent de durata casatoriei si indiferent de modalitatea prin care s-a desfacut casatoria.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Camera Deputatilor este camera decizionala, intrucat Senatul a fost prima camera a Parlamentului sesizata.
Atentie! Prevederile proiectului privin concediul pentru divort nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare este nevoie de votul Parlamentului, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri