Un nou proiect de lege marca USR propune ca pensiile speciale ale primarilor, presedintilor de CJ, consilierilor locali si judeteni sa fie desfiintate.
Parlamentarii USR au depus Parlament o noua propunere legislativa privind eliminarea pensiilor speciale ale primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de Consilii judetene, introduse in
Codul Administrativ, prin OUG 57/2019, de Guvernul condus de Viorica Dancila.
Deputatul Ionut Mosteanu a declarat, intr-o conferinta de presa, ca anul trecut "PSD a creat o noua categorie de beneficiari de pensii speciale prin Ordonanta 57 privind Codul Administrativ", iar intrarea lor in vigoare a fost amanata pentru ianuarie 2021 in urma unui amendament USR la legea bugetului de stat pentru 2020.
"Noi l-am avertizat pe premierul Ludovic Orban, de la finalul anului trecut, cand i-am dat votul pentru a merge la Palatul Victoria, ca primarii incep sa notifice primariile pentru a primi pensia speciala anul acesta. Am insistat sa dea Ordonanta sa abroge acel articol din Codul Administrativ. N-a facut-o, insa noi, cei de la USR, am reusit, printr-un amendament la Legea bugetului, sa amanam intrarea in vigoare a pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, presedinti de Consilii judetene, vicepresedinti de Consilii judetene pana la finalul acestui an. De la 1 ianuarie 2021 vor fi indreptatiti sa ceara aceasta pensie pe care le-a dat-o PSD. De aceea este important ca acest lucru sa se opreasca", a motivat Ionut Mosteanu.
Potrivit acestuia, este necesar proiectul de anulare a acestui privilegiu pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de Consilii Judetene, pentru ca, altfel, "ar fi inca o palma data romanilor de PSD", in timp ce "PNL-ul pana acum priveste nepasator la acest lucru".
"Si aceasta nu trebuie sa se intample. Noi ne-am asumat candidaturi (...), dar nu mergem pentru pensiile speciale, mergem sa muncim pentru comunitatile noastre. Va dau cateva nume, ca sa intelegeti cine ar trebui sa primeasca pensie speciala - oamenii care au tinut comunitatile, orasele, comunele si judetele noastre in subdezvoltare ani de zile: Mazare, Valcov, Chiliman, Ontanu, Piedone, Vanghelie, Poteras, Funar, Oprescu, Apostu, Stavarache, Bunea Stancu, Nichita, Gheorghe Stefan, Gutau, Razmerita. Boscodeala, Pendiuc", a adaugat deputatul.
Senatoarea Florina Presada, initiator al propunerii legislative, a subliniat in conferinta de presa ca pensiile speciale sunt o nedreptate uriasa care se face romanilor, iar acest lucru trebuie sa inceteze.
"A venit momentul ca USR sa arate ca viitorii sai primari sau presedinti de CJ nu vor pensii speciale. Initiativa mea este asumata de catre toti parlamentarii USR, unii aici de fata, candidati la primarie, fie la presedintia unui Consiliu judetean. (...) Intiativa aceasta vine intr-un anumit context. Pensiile speciale au fost introduse in Codul administrativ odata cu adoptarea OUG 57 din 2019 si pentru care Guvernul Dancila n-a prezentat absolut niciun fel de impact financiar in nota de fundamentare a acelui act normativ Aceste pensii sunt platite de la bugetul de stat. Tocmai pentru ca ele nu sunt in vigoare, datorita unui amendament al USR, este momentul ca Parlamentul sa adopte aceasta initiativa pentru a arata ca lucreaza in interesul romanilor si nu al celor privilegiati", a afirmat Florina Presada.
Ea a precizat ca, dintre toate categoriile de pensii speciale, cele pentru alesii locali pot fi eliminate fara emotii in cazul unui atac la CCR, din doua motive: in primul rand ele nu sunt in vigoare, deci nu reprezinta un drept castigat, si in al doilea rand CCR s-a pronuntat deja pe proiecte anterioare care contineau pensiile pentru primari in aceasta forma si le-a declarat deja neconstitutionale.
"Aceasta initiativa este prima dintr-un pachet mai larg, prin care dorim eliminarea tuturor pensiilor speciale, deci am abordat individual fiecare tip de pensie speciala, pentru cazul in care decizia CCR cu privire la impozitarea pensiilor speciale care va veni in luna septembrie este una nefavorabila", a mentionat senatoarea.