Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani de inchisoare CU EXECUTARE, luni, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in procesul "Trofeul calitatii", in care este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.
Adrian Nastase a fost condamnat pentru "folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata", conform instantei supreme.
Potrivit minutei, pedeapsa aplicata este cu executare. Cristina Rotaru, unul dintre cei trei judecatori din complet, a considerat ca Nastase trebuie achitat in acest dosar pe motiv ca fapta nu exista.
Lui Nastase i-a fost interzisa pentru o perioada de doi ani exercitarea mai multor drepturi.
In 2004, sub coordonarea Irinei Jianu, sefa Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost organizat un simpozion numit “Trofeul Calitatii in Constructii”. “Simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase”, au aratat procurorii DNA.
Irina Jianu fusese numita in aceasta functie prin dispozitia lui Nastase si avea relatii apropiate cu mai multi membri marcanti ai PSD, conform DNA.
Banii pentru campania lui Nastase au fost cotizati, sub forma acestei taxe de participare, de catre firme private, dar si de catre persoane numite de PSD in functii de conducere in institutii publice. Taxa era de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice si de 15 milioane de lei vechi pentru firme. In total, s-au strans peste 67 miliarde de lei vechi, adica aproximativ 1,6 milioane de euro.
Banii au fost directionati catre patru firme care apartineau lui Bogdan si Marina Ioana Popovici - Mediaglobe Invest, Urban Consult, Axa Management si Contur Media. Sotii Popovici erau apropiati de familia Nastase, iar Bogdan Popovici detinuse o functie de conducere in fostul CFSN.
Aceste societati au decontat cheltuieli fictive catre o societate apartinand acelorasi doi soti Popovici – Around. Prin intermediul unor actiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii), desfasurate prin intermediul societatilor Media On, Forum Invest, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, o parte din suma a fost transferata catre o alta firma apropiata PSD – Eurografica, unde patron era inculpatul Vasile Mihail Cristian.
Sursa: Gandul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<