Procurorii DNA Oradea au dispus urmarirea penala fata de patru judecatori ai Curtii de Apel Oradea si Tribunalului Bihor in cadrul unui dosar de trafic de influenta si abuz in serviciu.
Conform unui comunicat DNA, transmis luni Agerpres, sunt urmarite penal urmatoarele persoane: Florica Roman, judecator CA Oradea, pentru trafic de influenta si favorizarea faptuitorului si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, Daniel Ovidiu Galea, judecator T Bihor, abuz in serviciu cu obtinerea unui folos necuvenit pentru altul si fals intelectual, Raluca Beatrix Cuc, judecator T Bihor, si Denisa Daniela Vidican, la data faptelor judecator T Bihor, in prezent la CA Oradea, ambele pentru abuz in serviciu cu obtinerea unui folos necuvenit pentru altul si favorizarea faptuitorului.
Mai mult, in cadrul aceluiasi dosarul este acuzata si Mariana Dorina Mihoc, avocat in Baroul Bihor, de savarsirea infractiunilor de favorizare a faptuitorului, instigare si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
De asemenea, mai sunt acuzati si Gheorghe Jurca, pentru cumparare de influenta, favorizarea faptuitorului si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, Florina Nicoleta Roman si Gelu Agafiel Maracineanu pentru savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata.
"Judecatoarea Roman a primit de la Gheorghe Jurca o suma de bani nedeterminata sub aspectul cuantumului si alte foloase (pastravi, whisky) si a pretins de la acesta un ceas cu cuc vechi, pentru a-si exercita influenta fata de judecatori de la instanta inferioara in grad, Tribunalul Bihor, astfel incat acestia sa pronunte hotarari favorabile unui condamnat, in scopul de a nu executa pedeapsa aplicata.
Totodata, in conditiile in care toate mijloacele de aparare legale fusesera epuizate, judecatoarea Roman a sfatuit-o pe avocata Mihoc ce demersuri sa intreprinda pentru a-l ajuta pe condamnat sa nu execute pedeapsa pentru savarsirea tentativei la infractiunea de viol. Pentru promovarea unei cai extraordinare de atac (contestatie in anulare), era absolut necesar ca persoana vatamata sa fie convinsa sa incheie un inscris fals, cu data anterioara ramanerii definitive a hotararii de condamnare, din care sa rezulte ca s-ar fi impacat cu inculpatul inaintea ramanerii definitive a hotararii de condamnare", sustin procurorii.
Astfel, avocata l-a ajutat pe condamnat, initiand si redactand inscrisul "Act de impacare" intre partea vatamata si acesta (inscris antedatat, nesemnat de condamnat si neautentificat), prin conceperea documentului intitulat 'Declaratie de retragere a plangerii penale', antedatat si prin initierea emiterii unui inscris fals 'Adeverinta', emisa si semnata de Gelu Maracineanu, director general SC GEOASSET SRL (care continea date nereale, nedatata si fara numar de inregistrare), conform Agerpres.
sursa: AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<