Evaluarea anuala a angajatilor este obligatorie in Romania, asadar aceasta poate fi destul de anevoioasa pentru companiile cu mai multi angajati. De obicei, aceasta se afla in responsabilitatea HR-ului. E important, insa, sa stim ca aceasta poate fi facuta usor si rapid. Ba chiar poate fi gata in 4 minute!
Codul muncii nu stipuleaza expres ca evaluarea angajatilor este obligatorie, insa la art. 63 alin. (2) se precizeaza urmatoarele:
Se intelege, asadar, ca este nevoie de o evaluare a angajatului inainte de a fi concediat pentru ca "nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat". Aceasta modalitate de evaluare a angajatilor trebuie sa fie stipulata in CIM sau in Regulamentul intern. Prevederea este valabila pentru mediul privat, intrucat in sistemul public exista Legea nr. 188/1999 cu modificarile si completarile ulterioare care stabileste modul in care se face aceasta evaluare.
Angajatorii din sistemul privat sunt avantajati de faptul ca pot sa stabileasca propriile criterii de evaluare pentru fiecare post avut in organigrama. Toate companiile trebuie sa implementeze proceduri de evaluare a personalului. In mod contrariu, inspectorii ITM aplica amenzi cuprinse intre 3.000 si 10.000 lei.
Pe baza evaluarii profesionale putem selecta salariatii, in cazul unei concedieri colective sau putem opera concedieri pentru necorespundere profesionala.
Softul de evaluare a angajatilor va ajuta sa masurati rapid si obiectiv:
Cu ajutorul acestei aplicatii, responsabilul de resurse umane va realiza evaluarea angajatilor in doi pasi:
Important! Softul poate fi testat GRATUIT pentru a va convinge de utilitatea lui!
Fiecare formular generat de soft contine:
Cele doua formulare se trimit catre superior si salariat prin intermediul adresei de e-mail. Acesta va contine un link care ii va redirectiona pe ambii spre pagina cu formularul de evaluare. Niciuna dintre persoanele care completeaza formularul nu va putea sa vada notele celuilalt.
Odata completate, formularele cu notele aferente se vor trimite in soft in timp real, imediat dupa accesarea butonului “Trimite”. Softul le va compara si va crea o medie. Tot ce mai trebuie sa faceti este sa printati fisa de evaluare, sa o semnati si sa o atasati la dosarul personal al salariatului!
Aplicatia contine peste 400 de criterii de evaluare din peste 20 de domenii de activitate.
Ce poate fi mai simplu de atat? Ai AICI un tuturial complet pentru utilizarea rapida a softului si evitarea pierderii timpului cu astfel de sarcini triviale si repetitive.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri