Recent ni s-a supus atentiei o speta deosebit de interesanta. Discutam despre o salariata care lucreaza pentru doua societati. La una are program de 8 ore ca economist si la cealalta are 2 ore si este contabil. De curand, dansa s-a autorizat ca expert contabil si doreste sa profeseze si astfel.
Dansa ne intreaba cum sa procedeze daca intentioneaza sa ramana in continuare salariata la societatea cu 8 ore. Pot fi angajata si la societatea cu 2 ore, sau trebuie sa incetez contractul individual de munca (cu 2 ore) si sa inchei un contract de prestari servicii?
Cum se va proceda? Iata opinia expertilor PortalCodulMuncii.ro:
Atentie la faptul ca un expert contabil poate cumula aceasta calitatea cu calitatea de salariat insa nu va putea sa efectueze lucrari pentru operatorii economici sau pentru institutiile la care sunt salariati si pentru cei cu care angajatorii lor sunt in raporturi contractuale ori se afla in concurenta.
Atentie la faptul ca le este interzis sa efectueze lucrari pentru operatorii economici, in cazul in care sunt rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv sau soti ai administratorilor.
In acest sens sunt prevederile art. 12 din OG 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati care stabilesc ca expertilor contabili si contabililor autorizati le este interzis sa efectueze lucrari pentru operatorii economici sau pentru institutiile la care sunt salariati si pentru cei cu care angajatorii lor sunt in raporturi contractuale ori se afla in concurenta.
Mai mult, tinem cont de faptul ca le este interzis sa efectueze lucrari pentru operatorii economici, in cazul in care sunt rude sau afini pana la gradul al patrulea inclusiv sau soti ai administratorilor.
Astfel, daca mentineti cele doua contracte individuale de munca nu veti putea sa incheiati cu cei doi angajatori contracte de prestari servicii in calitate de expert contabil si nici cu cei cu care angajatorii sunt in raporturi contractuale ori se afla in concurenta.
De asemenea, va este interzis sa efectuati lucrari pentru operatorii economici, in cazul in care sunteti ruda sau afin pana la gradul al patrulea inclusiv sau soti ai administratorilor.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<