Orice cerere de chemare in judecata trebuie facuta in scris, cu respectarea prevederilor art. 143 si 189 din Codul de procedura civila.
Efectele cererii de chemare in judecata sunt urmatoarele:
1) Intreruperea prescriptiei extinctive – art. 2537 alin. (2) si art. 2539 din Codul civil prevad ca termenul de prescriptie se intrerupe prin introducerea unei cereri de chemare in judecata sau de arbitrare. Pentru a intrerupe prescriptia extinctiva este necesar ca aceasta cerere sa fie efectiva. Pentru a fi efectiva, o cerere trebuie sa fie susceptibila de a se finaliza prin pronuntarea unei hotarari judecatoresti. Daca cererea de chemare in judecata nu va fi timbrata si va fi anulata sau daca reclamantul renunta la judecata sau la dreptul dedus judecatii, introducerea cererii nu mai intrerupe cursul prescriptiei extinctive.
2) Punerea in intarziere a debitorului – de la momentul introducerii cererii, debitorul devine de rea-credinta daca pana la primul termen nu recunoaste pretentiile reclamantului. Astfel, el va putea fi obligat la cheltuieli de judecata, daune moratorii, iar riscul pieirii bunului ii apartine, atunci cand este cazul.
3) Odata cu introducerea cererii, unele actiuni, in principiu netransmisibile, pot fi totusi transmise spre a fi continuate in judecata de catre succesorii reclamantului (de exemplu, actiunea de divort prevazuta de art. 379 alin. (1) Cod civil poate fi continuata de mostenitori, conform art. 380 Cod civil).
4) Prin cererea de chemare in judecata se determina cadrul procesual al litigiului, atat sub aspectul obiectului litigiului, cat si sub aspectul participantilor la judecata.
5) In situatiile in care legea reglementeaza o competenta teritoriala alternativa, adica posibilitatea reclamantului de a alege intre mai multe instante, prin introducerea cererii de chemare in judecata la o anumita instanta se considera ca alegerea sa e facuta in mod irevocabil. Prin introducerea acestei cereri, dreptul dedus judecatii devine un drept litigios si, daca legea nu interzice expres, este posibil retractul litigios.
sursa: 57 de modele Cereri si Actiuni conform noului cod de procedura civila
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat are norma de lucru de 8 ore/luna si lucreaza in fiecare luni si marti a fiecarei saptamani. In contractul individual de munca are 21 zile de concediu de odihna/an. In luna noiembrie a efectuat 5 zile de concediu de odihna. Cum trebuie sa para in pontaj? Care este calculul corect al indemnizatiei de concediu de odihna? Cum ar trebui sa fie introduse zilele de concediu de odihna in programul de salarii daca are norma de 8 ore/luna? Care ar fi baza legala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Exista posibilitatea ca angajatorul sa compenseze timpul suplimentar de munca in luna in care a fost efectuat? Avand in vedere prevederile legislative: Art. 122. 1 Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. 2 In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Art. 123. 1 In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<