Intrebare: Am un client care a solicitat declararea judecatoreasca a disparitiei tatalui sau, pe vechea legislatie, cerere care i-a fost admisa si ca urmare, s-a pronuntat o hotarare de declarare a disparitiei, candva in septembrie 2011, inainte de a intra in vigoare noul cod civil.
Intrebarea mea este: pentru a solicita declararea judecatoreasca a mortii tatalui sau, pe care lege sa intemeiez cererea si care vor fi partile citate in proces.
Mentionez ca in cadrul judecarii cererii de disparitie, s-a numit un curator pentru persoana disparuta, acesta din urma fiind citat prin curator.
De asemenea, va rog sa-mi spuneti ce e nevoie sa depun in probatoriu? Sentinta prin care s-a declarat disparitia sau si alte inscrisuri?
Raspuns:
Potrivit dispozitiilor art. 230 lit.o) din Legea nr.71/2011, art. 30-43 din Decretul-Lege nr.32/1954 raman valabile pana la intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Pe de alta parte, conform art. 51 din Codul civil, se mentioneaza faptul ca solutionarea cererii de declarare a mortii se face potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.
Avand in vedere ca la data de 01.09.2012 va intra in vigoare si noul Cod de procedura civila, temeiul juridic al actiunii dumneavoastra va depinde de momentul introducerii cererii. Daca veti introduce cererea inainte de intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, cererea va fi intemeiata pe dispozitiile Decretului-Lege nr.32/1954, caz in care se va respecta vechea procedura. Daca insa veti alege sa introduceti cererea dupa data de 01.09.2012 veti avea ca temei art. 49-52 din noul Cod civil, precum si dispozitiile art. 931 si urmatorul din Noul Cod de procedura civila. Conform acestor prevederi, cererea se introduce la ultimul domiciliu cunoscut al persoanei care se prezuma a fi decedata.
Judecata are loc cu participarea procurorului si cererea va putea fi introdusa de orice persoana interesata, curatorul numit urmand a fi citat de catre instanta. Ca probatoriu, pot fi administrate orice mijloace de proba de natura sa conduca la judecarea corecta a cazului. Pe langa actele pe care deja le aveti, va fi obligatorie procedura de publicitate ce va fi efectuata prin intermediul instantei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<