Eticheta ecologica, un pas inaintea concurentei! Portal Codul Muncii Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Daca vreti sa fiti in fata concurentei, o
solutie ar fi sa castigati incerederea clientelei prin obtinerea unei etichete ecologice pentru produsele sau serviciile din oferta dumneavoastra.
Astazi oferim cateva informatii utile mai ales juristilor, pentru ca la acestia vor apela managerii de firma cand este vorba de legislatia stufoasa a protectiei mediului.
Aplicarea etichetei ecologice se realizeaza, pe teritoriul Romaniei, in conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului nr. 1980/2000/CEE privind sistemul revizuit de acordare a etichetei ecologice comunitare. Acest Regulament a devenit obligatoriu pentru Romania odata cu aderarea la UE si este direct aplicabil.
Pentru o implementare corecta s-a adoptat Hotararea de Guvern nr. 236 din 7 martie 2007 privind stabilirea unor masuri pentru asigurarea aplicarii Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului nr. 1980/2000/CE.
Aplicarea etichetei ecologice pe grupuri de produse si servicii este voluntara. Fiecare solicitare pentru acordarea etichetei ecologice unui produs este supusa platii unei sume ce reprezinta tariful pentru procesarea solicitarii respective.
Tariful minim se fixeaza ca fiind echivalentul in lei al sumei 300 euro, iar tariful maxim se fixeaza
ca
fiind
echivalentul
in
lei
al
sumei
de
1300
euro.
Orice operator economic care a obtinut eticheta ecologica plateste autoritatii competente un tarif anual pentru utilizarea acesteia. Tariful anual este egal cu 0,15 % din volumul anual al vanzarilor produsului care a obtinut eticheta ecologica in cadrul Comunitatii.
Tariful minim anual se fixeaza ca fiind echivalentul in lei a 500 euro pe grupa de produse si pe operator economic, iar tariful maxim se fixeaza ca fiind echivalentul in lei a 25.000 euro.
Criteriile de acordare a etichetei ecologice sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului pe parcursul ciclului de viata al serviciilor. Ele promoveaza cu precadere:
- reducerea consumului de energie
- reducerea consumului de apa
- reducerea cantitaţii de deseuri generate
- favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai puţin daunatoare mediului
- promovarea comunicarii si educatiei in domeniului protectiei mediului.
Cui va adresati?
Autoritatea competenta pentru acordarea etichetei ecologice este Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Pe langa MMDD a fost infiintata Comisia Nationala pentru acordarea etichetei ecologice, organism consultativ, cu rol in luarea deciziilor privind acordarea etichetei ecologice.
Comisia Nationala pentru Acordarea Etichetei Ecologice este formata din 3 reprezentanti ai Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, un reprezentant al Ministerului Economiei si Comertului, un reprezentant al Autoritatii Naţionale pentru Protectia Consumatorilor, un reprezentant al Garzii Nationale de Mediu, un reprezentant al Ministerului Educatiei si Cercetarii, 4 reprezentanti ai patronatelor din domeniile supuse etichetarii, 4 reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din domeniul protectiei mediului si protectiei consumatorilor, desemnati de catre acestea, numiti prin ordin al ministrului mediului si dezoltarii durabile pe baza nominalizarilor primite de la ministerele, instituţiile, patronatele si organizatiile neguvernamentale implicate.
ATENŢIE!
H.G. nr.236/2007 prevede doar masuri pentru asigurarea aplicarii legislatiei comunitare.
Prevederile H.G. se “completeaza” cu legislatia comunitara privind acordarea etichetei ecologice si a grupelor de produse care, constand in mare parte din decizii, se aplica direct Romaniei, in calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Dupa acordarea dreptului de utilizare a etichetei ecologice, autoritatea competenta incheie cu solicitantul un contract privind conditiile de utilizare a etichetei ecologice. Continutul contractului-cadru este prevazut in Anexa nr.2 din H.G. nr.236/2007.
Pana in prezent in Romania a fost acordata eticheta ecologica doar pentru textile si pentru saltele de pat, desi in sistemul de etichetare ecologica sunt incluse produse si servicii variate.
Constituie contraventii, si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 RON la 10.000 RON, savarsirea urmatoarelor fapte:
- introducerea pe piata a produselor care poarta eticheta ecologica fara sa fi fost acordat dreptul de a purta aceasta eticheta
- refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la conditiile de utilizare a etichetei ecologice la cererea organului de control
- publicitatea falsa sau inselatoare ori utilizarea oricarei etichete care poate fi confundata cu eticheta ecologica
- prezentarea de catre operatorul economic de date inexacte privind rezultatele procesului de evaluare a performantelor produsului
- introducerea pe eticheta ecologica a altor menţiuni decat a celor prevazute in Regulament.
Pentru mai multe informatii la fel de utile despre legislatia privind protectia mediului clic
AICI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri