Evacuare. Ordonanta presedintiala.
Curtea Suprema de Justitie, Sectia civila, decizia nr.195 din 3 februarie 1993
Neindeplinirea celor trei conditii prevazute de textul de lege.
Reclamanta prin cererea formulata a solicitat evacuarea paratei dintr-un spati comercial, prin ordonanta presedintiala, in conditiile prevazute de art. 581 din Codul de procedura civila. Va recomandam Antrenament eficient pentru clasa pregatitoare Intrarea in clasa pregatitoare, presupune un antrenament special care: sa previna eventualele socuri emotionale; sa ofere copilului confort si placere; sa il ajute sa invete bucurandu-se de noi experiente. In acest scop, va propunem cel mai nou instrument pentru antrenamentul copiilor care...
Art. 581 din Codul de procedura civila, prevede ca pentru a se putea recurge la calea procedurii ordonantei presedintiale se cer a fi indeplinite trei conditii: urgenta, adica sa fie vorba de "cazuri grabnice" a caror solutionare pe calea dreptului comun nu ar putea asigura o protectie eficace a dreptului pretins incalcat, masura dispusa de instanta sa aiba un caracter vremelnic, in sensul ca prin ea nu se va rezolva fondul pricinii, evitandu-se astfel prejudecarea acestuia.
Reclamanta a aratat ca, pentru folosirea spatiului in litigiu, a incheiat, la 10 septembrie 1990, un contract de inchiriere cu fosta intreprindere de Legume-Fructe si a formulat actiunea in evacuarea paratei abia la data de 4 iunie 1991, iar parata se afla in posesia depozitului de la 27 iulie 1990, deci cu mult inainte de incheierea contractului de locatiune dintre reclamanta si pretinsul proprietar al imobilului.
Pe de alta parte, pe parcursul litigiului, parata s-a aparat ca detine legal spatiul, pe baza unui protocol de la fosta intreprindere Comerciala de Stat pentru Legume-Fructe, potrivit H.G. nr. 643/1990.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
In atare situatie, se constata ca in cauza nu este indeplinita conditia "urgentei" solutionarii pricinii pe calea ordonantei presedintiale, fiind necesar sa se examineze insasi fondul dreptului dedus judecatii, dar pe calea dreptului comun, pentru a se verifica existenta si valabilitatea titlului cu care fiecare parte detine in folosinta bunul.
Lipsind factorul urgentei si evitand lezarea fondului cauzei printr-o judecata sumara, solutionarea acesteia se va realiza prin actiune civila directa si in cadrul acesteia, administrandu-se probe in completare, va fi identificat adevaratul titular al spatiului disputat.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Muncii aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Contractul de Munca si Inspectia Muncii + Codul Muncii actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre Salarizare si noile Modele de acte obligatorii.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<