Sediul materiei il constituie prevederileart. 877 noul Cod de procedura civila.
Cel mai important fapt il constituie procedurile cuprinse inaliniatul (2) al acestui articol, unde elementul de noutate il constituie faptul ca prin obligatia de predarea unui bun mobil se coreleaza si cu evacuarea debitorului obligatorie, cu a intregii familii si chiara tuturor persoanelor care locuiesc in acel imobil.
Acest fapt este de natura sa clarifice modalitatea de executare silita a posesiei bunului imobil, care pana la noua reglementare era deficitara si care pune mari probleme in practica referitoare la opozabilitatea dispozitiilor titlului executor fata de terti.
Aceasta masura va asigura fluidizarea actului de executare silita si va asigura celeritatea inactul executional.
Deasemenea, putem spune caaceasta reglementare, coroborata cu prevederileart. 891 noul Cod de procedura civila, va duce la reducereaabuzurilor inaceasta materiea executarii silite, pentru ca se stie faptul ca dupa o executare, debitorul saualte persoane ocupauabuzival spatiul, iar executorul judecatoresc nuavea nici o institutie la indemana pentrua proceda la evacuareaacestora.
Azi, executorul judecatores care la indemana o legislatie corecta, care ii asigura activitatea, asigurand in acelasi timp eficienta actului de justitie din dreptul romanesc.
În indeplinirea activitatilor sale referitoare laacest tip de modalitate de executare silita, executorul judecatoresc va intocmi un proces verbal in care va face referire la toate operatiunile efectuate, va consemna declaratiile persoanelor prevazute laaceasta etapa de executare silita. Acest proces verbal va fi semnat de catre toate persoanele prevazute. Dupa semnare, cate un exemplar se va comunica fiecarei parti interesate.
În cadrulacestei proceduria executarii silite se pot intalni si situatii in care executorul judecatoresc sa fie in imposibilitatea predarii silitea bunului, situatii prevazute laart. 880 noul Cod de procedura civila. Înacest caz, executorul judecatoresc va intocmi un proces verbal in care trebuie sa mentioneze careau fost cauzele careau impiedicat predarea bunului specificat in titlul executor. Procesul verbal se va semna de catre participantii la executarea silita.
În baza acestui proces verbal, executorul judecatoresc, va pronunta o incheiere fara citarea partilor prin care va dispune incetarea executarii silite. Încheierea se comunica partilor.
Trebuie avut in vedere si faptul ca exista o procedura legata de predarea bunurilor mobile si oalta procedura legata de predarea silitaa bunurilor imobile.
Astfel vom prezentaalgoritmul fiecarui tip de executare silita directa.
* executarea silitaa bunurilor mobile, dupa primirea incheierii de incuviintarea executarii silite.
* executarea silitaa bunurilor imobile, dupa primirea incheierii de incuviintarea executarii silite.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<