Ministerul Justitiei (MJ), cu sprijinul tehnic si financiar al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), va efectua exercitiul de autoevaluare cu privire la implementarea in Romania a Conventiei ONU impotriva Coruptiei (UNCAC). Obiectivul acestui parteneriat este de a consolida capacitatea MJ pentru realizarea autoevaluarii (folosind abordarea Mergand dincolo de minim).
Acest exercitiu national urmareste sa realizeze o analiza comparativa a masurii in care sistemele anticoruptie ale unei tari, in special legile sale, reglementarile, politicile, institutiile si programele sunt conforme cu cerintele UNCAC.
UNCAC are patru domenii care vor fi acoperite de aceasta autoevaluare: Prevenire (capitolul II), Incriminari si aplicarea legii (capitolul III), Cooperarea Internationala (Capitolul IV) si Recuperarea Bunurilor (Capitolul V).
Chestionarul de autoevaluare, o aplicatie pe calculator, solicita statelor sa indice daca s-au conformat cu fiecare prevedere din UNCAC si sa ofere sau sa ataseze informatii detaliate pentru a sustine raspunsurile lor. Autoevaluarea UNCAC este o oportunitate de a angaja un dialog national intre institutiile implicate in lupta impotriva coruptiei, dar si cu societatea civila, cu privire la politicile si programele anticoruptie si de stimulare a reformelor de combatere a coruptiei.
MJ va conduce si va coordona intregul proces, in timp ce PNUD va avea un rol de sustinere a Secretariatului. Finantarea totala pentru acest exercitiu este de 20.000 USD si va fi acoperita in intregime de catre PNUD.
Acest parteneriat se desfasoara in contextul evaluarii Romaniei in cadrul Mecanismului de examinare a implementarii UNCAC. Punerea in aplicare a Conventiei de catre statele parti este revizuita in doua cicluri succesive de cate cinci ani. In cadrul acestui sistem, fiecare stat parte examineaza si va fi examinat la randul sau o data la cinci ani. Romania este programata pentru 2012-2013 si va fi evaluata de catre Franta si Estonia, in ceea ce priveste capitolele III si IV.
In plus, acest exercitiu este un rezultat al Strategiei Nationale Anticoruptie 2012-2015, care prevede, printre masurile sale, "Implementarea standardelor internationale si promovarea unui rol activ al Romaniei in cadrul initiativelor regionale si internationale anticoruptie".
Prin exprimarea acordului de a pune in aplicare metodologia de evaluare Mergand dincolo de minim a PNUD, Romania s-a angajat sa realizeze mai mult decat standardele minime si astfel sa efectueze autoevaluarea gradului de implementare a intregii Conventii, si nu numai a celor doua capitole avute in vedere de Mecanismul ONU. In practica, acest lucru este un semn de vointa politica si de deschidere si un angajament de a crea oportunitati pentru angajarea dialogului cu societatea civila si pentru a construi increderea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<