Exercitiu de autoevaluare privind implementarea Conventiei ONU impotriva coruptiei
Invitatie de desemnare in Comitetul Director a reprezentantilor societatii civile, ai mediului de afaceri si ai mediului academin
Ministerul Justitiei, cu sprijinul tehnic si financiar al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), efectueaza un exercitiu de autoevaluare cu privire la implementarea in Romania a Conventiei ONU impotriva Coruptiei (UNCAC), sub aspectul a 4 capitole, Prevenire; Incriminari si aplicarea legii; Cooperarea Internationala si Recuperarea Bunurilor.
Acest exercitiu se realizeaza in contextul evaluarii, in sistemul ONU, a implementarii UNCAC. În cadrul acestui sistem, fiecare stat parte la Conventie va examina si va fi la randul sau examinat o data la fiecare cinci ani, pe baza unui chestionar de autoevaluare, Romania fiind programata pentru 2012-2013. Statele selectate sa evalueze Romania privind implementarea capitolelor Incriminari si aplicarea legii si Cooperarea Internationala sunt Franta si Estonia.
Etapele initiale ale proiectului derulat cu PNUD presupun infiintarea Comitetului Director si a Echipei Expertilor Tehnici, precum si organizarea unui atelier de lucru initial cu partile interesate, pentru lansarea si planificarea procesului.
Procesul de autoevaluare va fi lansat la data de 7 septembrie 2012, cu o reuniune comuna a Comitetului Director si a Echipei Expertilor Tehnici, la care vor participa atat reprezentantii PNUD Bucuresti, Bratislava si Viena, cat si reprezentantii institutiilor nationale vizate de aceasta autoevaluare si consultantul national, contractat de PNUD sa sprijine procesul de colectarea de date si elaborarea de rapoarte tehnice.
Avand in vedere importanta implicarii tuturor partenerilor in aceasta autoevaluare, Ministerul Justitiei lanseaza invitatia catre toate partile interesate - societate civila, mediu de afaceri, mediul academic - de a desemna cate 2 reprezentanti cu experienta de minim trei ani in domeniul anticoruptie care sa participe la reuniunile Comitetului Director. Acesta se va reuni la lansarea procesului de autoevaluare si la finalizarea lui. Din Comitetul Director vor mai face parte reprezentanti ai ministerelor, Parlamentului, agentiilor anticoruptie.
Reprezentantii societatii civile, ai mediului de afaceri si ai mediului academic interesati sa participe la reuniunea comuna a Comitetului Director si a Echipei Expertilor Tehnic din 7 septembrie 2012 sunt invitati sa comunice Ministerului Justitiei formularul de inregistrare atasat, insotit de o scrisoare de intentie si CV. Avand in vedere numarul limitat de locuri disponibile (zece), recomandam transmiterea formularului in cel mai scurt timp posibil si nu mai tarziu de 3 septembrie 2012, la adresele de email cornel.calinescu@just.ro si anca.stroe@just.ro.
Metodologia de examinare a implementarii Conventiei ONU impotriva Coruptiei
https://www.just.ro/LinkClick.aspx?fileticket=qJf42uYPYUg%3d&tabid=2216
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<