Ministerul Justitiei (MJ) a lansat astazi procesul de autoevaluare a modului in care se aplica in Romania Conventia ONU impotriva Coruptiei (UNCAC), acesta debutand cu reuniunea comuna a Comitetului Director si a Echipei Expertilor Tehnici.
Comitetul Director se reuneste la lansarea procesului de autoevaluare si la finalizarea acestuia. Din acesta fac parte reprezentanti la nivel inalt din cadrul Agentiei Nationale de Integritate, Consiliului Superior al Magistraturii, Camerei Deputatilor, Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei Generale Anticoruptie, Ministerului Justitiei, precum si cate doi reprezentanti ai societatii civile, ai mediului de afaceri si ai mediului academic.
Echipa Expertilor Tehnici este compusa din reprezentantii institutiilor responsabile de aplicarea Conventiei si are rolul de a sprijini procesul de colectare a informatiilor relevante pentru evaluarea modului de aplicare a Conventiei.
Reuniunea a fost deschisa de secretarul de stat Simona-Maya Teodoroiu si de reprezentantul rezident a.i. al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Parviz FARTASH.
In cadrul acestui eveniment, reprezentantii MJ si ai PNUD au prezentat planul de lucru, metodologia „Dincolo de minim” si calendarul de evaluare.
Intrucat acest exercitiu se realizeaza in contextul evaluarii, in sistemul ONU, a implementarii UNCAC din perspectiva capitolelor privind Incriminarile si aplicarea legii si Cooperarea Internationala, participantii au agreat ca la inceputul lunii noiembrie, Comitetul Director sa aprobe raportul de autoevaluare al celor 2 capitole.
La reuniune au participat si reprezentantii UNODC (Biroului Natiunilor Unite impotriva Drogurilor si a Criminalitatii), pentru a prezenta mecanismul de examinare a implementarii Conventiei ONU impotriva Coruptiei, dar si chestionarul de autoevaluare -o aplicatie complexa pe calculator.
Urmatoarea etapa a acestei autoevaluari consta in colectarea informatiile generale, inclusiv legislatia, politicile, rapoartele relevante si orice evaluari anterioare, dar si in organizarea de intalniri si interviuri cu membrii Echipei Expertilor Tehnici.
Reamintim ca procesul de autoevaluare a implementarii UNCAC se deruleaza cu sprijinul tehnic si financiar al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si are in vedere toate cele 4 capitole ale Conventiei, Prevenire; Incriminari si aplicarea legii; Cooperarea Internationala si Recuperarea Bunurilor.
Sursa
Ministerul Justitiei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<