George Copos a fost condamnat definitiv la 4 ani de inchisoare in dosarul Loteria I, ca urmare a unei decizii a Tribanulului Bucuresti, informeaza Agerpres.
Instanta a respins apelul lui George Copos, mentinand hotararea din ianuarie 2013, data de Judecatoria Sectorului 2, hotarare prin care s-a pronuntat sentinta pentru evaziune fiscala.
Conform sursei, Roza Gilio Giuzepe, Ioan Stelian Ratiu si Nicolae Cristea, fost director al Loteriei Romane, au primit cate 4 ani de inchisoare cu executare. Trei ani de inchisoare cu executare a primit si Gabriel Rogoveanu, acuzat in acelasi dosar.
George Copos si Roza Gilio Giuzepe, Nicolae Cristea si Gabriel Rogoveanu au fost obligati sa plateasca catre ANAF sumaq de 3.946.112 lei, ca despagubire materiala si obligatii fiscale accesorii (majorari, penalitati si dobanzi).
George Copos este acuzat de evaziune fiscala, cu prejudiciul de peste 1 milion de euro la bugetul de stat, in urma unor tranzactii realizate cu Compania Nationala Loteria Romana. George Copos a fost trimis in judecata pe data de 6 iunie 2006.
Conform anchetatorilor, Loteria Romana a achizitionat din surse proprii, in anul 2004, din reteaua Ana Electronic (George Copos avea calitatea de asociat si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Ana Electronic), 38 de spatii comerciale, cu suprafata totala de 6.786 de mp, in valoare de 5,1 mil euro.
George Copos s-ar fi sustras de la plata obligatiilor fiscale si astfel s-a produs prejudiciul de 39 milioane de lei la bugetul de stat.
In prezent, George Copos se afla in detentie, dupa condamnarea la 3 ani si 8 luni de inchisoare in dosarul transferurilor din fotbal. Tot la Tribunalul Bucuresti, mai aeste judecat si in dosarul Loteria II.
sursa: Agerpres
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<