(1) Donatia se incheie prin inscris autentic, sub sanctiunea nulitatii absolute.
(2) Nu sunt supuse dispozitiei de la alin. (1) donatiile indirecte, cele deghizate si darurile manuale.
(3) Bunurile mobile care constituie obiectul donatiei trebuie enumerate si evaluate intr-un inscris, chiar sub semnatura privata, sub sanctiunea nulitatii absolute a donatiei.
(4) Bunurile mobile corporale cu o valoare de pana la 25.000 lei pot face obiectul unui dar manual, cu exceptia cazurilor prevazute de lege. Darul manual se incheie valabil prin acordul de vointe al partilor, insotit de traditiunea bunului.
Legea de aplicare
Art. 94. Plafonul valoric al bunurilor mobile corporale prevazut la art. 1.011 alin. (4) din Codul civil va fi actualizat periodic, prin hotarare a Guvernului.
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)
Jurisprudenta
Forma autentica a actului de donatie fiind ceruta de lege ad solemnitatem, inseamna ca dovada unei donatii nu poate fi facuta cu martori chiar daca exista un inceput de dovada scrisa.
Tribunalul Suprem, Sectia civila, decizia nr. 344 din 14 februarie 1973, publicata in in „ Repertoriu de practica judiciara in materie civila a Tribunalului Suprem si a altor instante judecatoresti pe anii 1969-1975”
In sistemul codului civil neputindu-se vorbi de o obligatie naturala a parintilor de a-si inzestra copiii, care sa se transforme, prin executare voluntara, intr-o obligatie civila, urmeaza ca darea in folosinta a unor imobile fara respectarea dispozitiilor cuprinse in art. 813 c. Civ. nu poate fi considerata altfel decit ca o simpla ingaduinta care poate fi revocata.
Tribunalul Suprem, Sectia civila, decizia nr. 2.396 din 12 decembrie 1972, publicata in in „ Repertoriu de practica judiciara in materie civila a Tribunalului Suprem si a altor instante judecatoresti pe anii 1969-1975”
Inzestrarea unui copil in vederea incheierii casatoriei, avind caracterul unei donatii, nu poate avea loc decit prin act autentic. Neindeplinirea acestei formalitati, dat fiind ca este vorba de un act solemn, atrage nulitatea actului, respectiv a donatiei. Forma autentica fiind o conditie de valabilitate a actului, dovada inzestrarii nu se poate face cu martori. Nulitatea operatiunii juridice nu poate fi inlaturata in niciun fel si poate fi invocata de orice persoana interesata. De aceea nu se poate considera ca inzestrarea are loc in executarea unei obligatii naturale de catre parinti fata de copilul lor.
Tribunalul Suprem, Sectia civila, decizia nr. 407 din 16 februarie 1972, publicata in „ Repertoriu de practica judiciara in materie civila a Tribunalului Suprem si a altor instante judecatoresti pe anii 1969-1975”
Sub aspectul conditiilor de forma cerute pentru validitatea contractului de donatie incheiat intre absenti, clauza prin care reclamantii donatori renunta la beneficiul formalitatii de notificare (comunicare) a acceptarii donatiei nu este lovita de nulitate. Formalitatea comunicarii acceptarii donatiei nu reprezinta o conditie de forma ad validitatem a contractului de donatie intre absenti, ci marcheaza doar momentul de la care se produc efectele contractului de donatie in ceea ce-l priveste pe donator.
Lipsa formei scrise autentice a acceptarii donatiei prin act administrativ de gestiune, emis in conditiile art.2 alin.2 raportat la art.1 din Decretul nr.478/1954, constituie cauza de nulitate absoluta a contractului pentru lipsa formei autentice ad validitatem, potrivit art.813 raportat la art.814 alin.2 teya intai din Codul civil.
(Curtea de Apel Bucuresti, sectia a III-a civila, decizia nr.383 din 4 iunie 2004; Jurisprudenta Nationala 2004-2005)
Reglementarea anterioara
C. civ. 1864: Art. 813. Toate donatiunile se fac prin act autentic (C. civ. 1171 si urm., 1167, 1168).
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)