Nu toti bugetarii sunt functionari publici! Pentru a indeparta aceasta confuzie E-Juridic va ofera toate detaliile cu privire la functia publica si functionarul public. Iata cate tipuri exista, ce reguli trebuie respectate si care sunt conditiile de acces in aceasta calitate.
In primul rand, conform ANFP, functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul exercitarii prerogativelor de putere publica de catre autoritatile si institutiile publice.
Functionarul public este persoana numita, printr-un act administrativ, in conditiile legii, intr-o functie publica.
Functiile publice sunt de trei tipuri: de stat, teritoriale si locale.
Functiile publice de stat sunt disponibile in cadrul: ministerelor, organelor de specialitate ale administratiei publice centrale (ex.: agentii, autoritati etc), structurilor de specialitate ale Administratiei Prezidentiale (ex.: Cancelaria Ordinelor), structurilor de specialitate ale Parlamentului Romaniei, autoritatilor publice autonome prevazute in Constitutia Romaniei si altor autoritati administrative autonome, precum si in cadrul structurilor autoritatii judecatoresti.
Functiile publice teritoriale le regasim in cadrul: institutiei prefectului si serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale, precum si institutiilor publice din teritoriu, aflate in subordinea/coordonarea/sub autoritatea Guvernului, a ministerelor si a celorlalte organe ale administratiei publice centrale (ex.: directii, agentii etc.).
Functiile publice locale sunt functiile care, conform legii, apartin de aparatul propriu al autoritatilor administratiei publice locale si al institutiilor publice subordonate acestora (ex.: primarii, consilii judetene, servicii publice locale - taxe si impozite, evidenta persoanelor etc.).
Persoana care urmeaza a ocupa o functie publica trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
In cazul in care printre conditiile specifice este stabilita si obtinerea unui/unei aviz/autorizatii prevazut/prevazute de lege, aceasta conditie se indeplineste cu respectarea prevederilor legislatiei specifice cu privire la indeplinirea conditiei.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Pentru ocuparea functiilor publice de conducere, candidatii trebuie sa fie absolventi cu diploma ai studiilor universitare de master in domeniul administratiei publice, management sau in specialitatea studiilor necesare ocuparii functiei publice sau cu diploma echivalenta conform prevederilor art. 153 alin. (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin exceptie, functiile publice de conducere de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale organizate la nivelul comunelor si oraselor pot fi ocupate, prin concurs organizat in conditiile legii, de persoane care au studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta sau studii superioare de scurta durata, absolvite cu diploma, in specialitatea studiilor necesare ocuparii functiei publice.
Vechimea necesara
Pentru functiile publice de executie este necesar/sunt necesari:
Pentru functiile publice de conducere este necesar/sunt necesari:
In functie de nivelul atributiilor exista trei categorii de functionari publici:
Sunt numiti functionari publici debutanti:
Sunt numiti functionari publici definitivi:
Cine NU este functionar public?
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri