Un nou proiect legislativ stabileste ca functionarii publici vor putea lucra, la cerere, si peste varsta standard de pensionare. Va fi, totusi, nevoie si de semnatura superiorului.
Prevederile sunt incluse in Legea nr. 156/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici. Actul normativ a fost adoptat la mijlocul lunii trecute de Camera Deputatilor, promulgat de catre presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 554 din 3 iulie 2018, urmand sa intre in vigoare vineri. El se afla in dezbateri inca din 2015.
Conform prevederilor adoptate, atunci cand implinesc varsta standard de pensionare si indeplinesc stagiul minim de cotizare, functionarii publici vor putea sa ceara mentinerea in activitate. Mai exact, solicitarea va trebui formulata cu doua luni inainte de indeplinirea cumulativa a conditiilor de varsta standard de pensionare si de stagiu minim de cotizare.
"Pe baza unei cereri formulate cu 2 luni inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea conducatorului autoritatii sau institutiei publice, functionarul public poate fi mentinut in functia publica detinuta maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a raportului de serviciu", prevede actul normativ.
Inainte, Statutul functionarilor publici dispunea ca raportul de serviciu inceta automat atunci cand persoana vizata indeplinea, in mod cumulativ, conditiile de varsta standard de pensionare si de stagiu minim de cotizare. Asadar, de-acum, functionarii publici vor avea posibilitatea legala sa lucreze si dupa data la care ar trebui sa se pensioneze pentru limita de varsta.
"Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome", scrie in Legea nr. 188/1999. Functionarii publici sunt, practic, persoanele numite in functii publice. Printre activitatile pe care le desfasoara un functionar public se numara:
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Functii publice, potrivit legii amintite, sunt considerate, de exemplu, cele de prefect, inspector guvernamental, director general din cadrul ministerelor, secretar de judet/localitate, consilier juridic, arhitect-sef, inspector de munca sau manager public.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE