Furtul de arbori, puieti sau lastari va putea fi pedepsit cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau amenda penala, intrucat un proiect de lege modifica reglementarile in vigoare stabilite de Codul silvic la acest capitol. Sustragerea de acest tip de lemn devine infractiune de furt si furt calificat, chiar si pentru cantitati mici.
Initiativa legislativa stabileste ca furtul de arbori, puieti sau lastari sa devina infractiune pentru orice cantitate de lemn sustrasa fara a avea acest drept si sa fie pedepsit conform prevederilor actualizate ale Codului penal, intrucat normele in vigoare nu stabilesc acelasi tratament juridic pentru persoanele care savarsesc fapte de aceeasi natura.
"Infractiunea prevazuta de art. 109 din Legea nr. 46/2008, republicata si actualizata - Codul silvic, referitoare la furtul de arbori, puieti sau lastari, necesita o noua reglementare, respectiv asimilarea acesteia de catre infractiunea de furt incriminata de Codul penal", arata initiatorii in expunerea de motive.
Acestia subliniaza ca furtul de arbori, puieti sau lastari in orice cantitate trebuie pedepsit fara discriminare, intrucat asistam la o "crestere alarmanta a defrisarilor ilegale si a furtului de masa lemnoasa din fondul forestier national si din vegetatia forestiera din afara fondului forestier national".
"Una dintre principalele cauze pentru care nu se pot stopa furturile si defrisarile ilegale este permisivitatea actualelor reglementari, respectiv existenta unui prag valoric pentru a incadra furtul ca infractiune. Din cauza faptului ca marea majoritate a furturilor de arbori este infaptuita de persoane fizice, cu mijloace rudimentare de transport, in rare situatii valoarea masei lemnoase depaseste pragul impus de actuala legislate, fapta fiind astfel incadrata ca si contraventie silvica, prevazuta de art. 8 alin. 1 lit. b) din Legea 171/2010 privind stabilirea si sancfionarea contraventiilor silvice", argumenteaza parlamentarii.
Potrivit actualelor reglementari din Codul silvic, nu reprezinta infractiune furtul de material lemnos a carui valoare nu este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior.
Conform statisticilor oficiale, doar 5% din furturile de lemn sunt solutionate. Marea majoritatea a faptuitorilor nu pot fi trasi la raspundere.
De retinut! La momentul elaborarii actualului Cod silvic, legiuitorul a avut in vedere si un element de protectie sociala a persoanelor cu posibilitati reduse de a-si asigura incalzirea locuintei pe timp de iarna prin nepedesirea sustragerii de lemn in cantitati mici din paduri.
Acum, insa, parlamentarii spun ca "acest aspect nu mai este de actualitate".
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
"In prezent, incalzirea locuintei in perioada sezonului rece este asigurata prin prevederile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, astfel ca, din punct de vedere al protectiei sociale, nu este fundamentata mentinerea pragului valoric din Codul silvic", arata initiatorii legii.
Practic, parlamentarii spun ca nu mai exista argumente pentru a lasa oamenii sa ia lemn din padure in cantitati mici pentru a-si incalzi propria locuinta, intrucat exista legislatie in vigoare care-i protejeaza de o iarna nemiloasa. Pentru ca acest lucru sa devina realitate, ei propun incadrarea tuturor actiunilor de furt la capitolul infractiune si, indiferent de cantitatea extrasa fara autorizare, sa poata fi stabilita pedeapsa cu inchisoarea sau amenda penala.
Pentru ca toti cei care comit infractiunea de furt din padurile Romaniei sa poata fi pedepsiti egal, se modifica prevederile Codului penal la articolele in care se stabilesc detaliile referitoare la furt si furt calificat, dupa cum urmeaza:
Pe langa aceste noutati, art. 109 din Codul silvic si art. 8, alin. (1), litera b) se vor abroga.
Modificarile de mai sus au fost propuse de Gratiela Gavrilescu (PSD, fost membru al ALDE) si au gasit sustinere de la Nicolae Serban - senator PSD; Oprea Stefan-Radu - senator PSD; Baisanu Stefan-Alexandru - deputat ALDE; Cucsa Marian-Gheorghe - deputat ALDE; Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela - deputat PSD; Gheorghiu Bogdan - deputat PNL; Gherman Dumitru - deputat PSD; Lupascu Costel - deputat PSD; Matei Calin-Vasile-Andrei - deputat PSD; Nicolae Andrei - deputat PSD; Paraschiv Rodica - deputat PSD; Roman Ioan Sorin - deputat PSD; Simon Gheorghe - deputat PSD.
Propunerile de mai sus au fost inregistrate pentru dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul decizional.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere.
Atentie! Modificarile de mai sus nu se aplica inca. Initiativa va trebui sa isi urmeze tot parcursul legislativ pentru a se aplica.
Vom reveni cu actualizari ale informatiilor de mai sus privind B82/2020, imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE