Garantarea obligatiei prin fidejusiune
Cons. jur. Valentin Pulbere
Fidejusiunea sau cautiunea este contractul prin intermediul caruia o persoana numita fidejusor se obliga fata de creditorul altei persoane, sa execute obligatia asumata de acea persoana pentru cazul cand respectivul debitor nu-si va executa el insusi obligatia la care s-a indatorat.
Obligatia pentru care se instituie garantia trebuie sa fie valida. Cu toate acestea o persoana poate sa garanteze o obligatie care poate fi anulata in virtutea unei exceptii personale debitorului, cum este in caz de minoritate.
* Se poate garanta atat obligatia debitorului principal, cat si a fidejusorului.
Cu privire la intinderea garantiei, trebuie sa precizam faptul ca aceasta nu poate fi mai oneroasa decat datoria debitorului. Sunt admise prevederile contractuale prin care se garanteaza numai o parte a datoriei sau se garanteaza in conditii mai putin oneroase.
* Cautiunea ce intrece datoria sau care este contractata in conditii mai oneroase este valabila numai in masura obligatiei principale.
> Fidejusorul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a Fise distractive pentru gradinita Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
- sa fie o persoana capabila de a contracta;
- persoana sa fie solvabila;
- sa aiba domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean, unde trebuie sa se execute obligatia.
> Efectele contractului de fidejusiune:
1. Intre creditor si fidejusor.
- In caz de neexecutare a obligatiei de catre debitor, creditorul poate sa il urmareasca direct pe fidejusor. Fidejusorul are insa dreptul sa invoce:
- beneficiul de discutiune, in baza caruia creditorul poate fi obligat sa urmareasca, mai intai, bunurile debitorului si numai daca nu va fi indestulat, il va putea urmari pe fidejusor;
- beneficiul de diviziune, in baza caruia (in ipoteza in care executarea obligatiei principale este garantata si de alti fidejusori) creditorul nu-l poate urmari pe fidejusor decat pentru partea corespunzatoare garantata din datorie.
Atentie!
Fidejusorul nu va putea opune creditorului beneficiile amintite, in cazul in care prin contract s-a stipulat contrariul.
2. Intre fidejusor si debitorul principal.
Fidejusorul care a platit pentru debitor are actiune in regres, chiar si in situatia in care a garantat fara stiinta acestuia. In situatia in care fidejusorul a platit datoria mai multor debitori obligati solidar la una si aceeasi datorie, actiunea in regres se poate face pentru tot, impotriva oricaruia dintre ei.
3. Intre fidejusori.
Cand mai multe persoane au garantat pentru unul si acelasi debitor si pentru una si aceeasi datorie, garantul ce a platit datoria are regres contra celorlalti garanti, pentru portiunea ce priveste pe fiecare.
> Stingerea fidejusiunii:
- indirect, prin plata datoriei de catre debitorul principal;
- direct, prin renuntarea creditorului la garantie, confuzuiunea intre patrimoniul fidejusorului si cel al creditorului etc.
Nota: Indiferent de felul fidejusiunii – conventionala, legala sau judecatoreasca – partile trebuie sa isi manifeste vointa de a contracta, intocmind in acest sens un inscris. Pentru modelul contractului de fidejusiune faceti clic AICI.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri