Garantiile autonome sunt reglementate in art. 2321-2322 din noul Cod civil, si sunt scrisoarea de garantie si scrisoarea de confort.
Reprezinta angajamente unilaterale, care dau nastere la obligatii doar in sarcina celui ce si le asuma, adicã a emitentului.
Scrisoarea de garantie este angajamentul irevocabil si neconditionat prin care o persoana, denumita emitent, se obliga, la solicitarea unei persoane denumite ordonator, in considerarea unui raport obligational preexistent, dar independent de acesta, sa plateasca o suma de bani unei terte persoane, denumita beneficiar, in conformitate cu termenii angajamentului asumat.
Emitentul – de obicei o banca sau o societate de asigurari – are rolul de garant, de fideiusor, preluand obligatia de plata pentru situatia in care cel garantat nu si-a indeplinit obligatia contractuala. Emitentul trebuie sa se asigure ca sunt indeplinite cerintele pentru executare din scrisoare sau din cererea simpla, iar apoi are un drept de regres impotriva ordonatorului pentru a-i fi returnata suma platita.
Scrisoarea de confort este definita ca fiind acel angajament irevocabil si autonom prin care emitentul isi asuma o obligatie de a face sau de a nu face, in scopul sustinerii unei alte persoane, denumita debitor, in vederea executarii obligatiilor acesteia fata de un creditor al sau.
Spre deosebire de scrisoarea de garanþie care are ca obiect obligatia de a da o suma de bani, scrisoarea de confort are ca obiect o obligatie de a face sau de a nu face.
In toate cazurile, garantia este limitata la plata de daune interese – emitentul nu va fi obligat sa execute obligatia de a face sau a nu face, ci va fi obligat la plata unor daune interese catre beneficiar, la simpla cerere a beneficiarului.
Autor: Cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sursa: Buletinul informativ "Recuperarea Debitelor"
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Va rog sa-mi spuneti daca cei din agricultura si alimentatie, unde acum au un salariu de 3436 lei brut si un net de 2400 vor intra sub incidenta acestei Hotarari.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Se modifica ceva la fondul de handicap, incepand cu Ianuarie 2025? Exista o documentatie referitoare la fondul de handicap ce trebuie trimisa undeva pe langa fondul de handicap pe care il platim lunar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata care la data de 16.01.2023 indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare la data respectiva avea varsta de 62 ani. Prin cerere, solicita ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 65 ani cf. art. 56 4 CM. Pana la data prezentei au trecut aproape 2 ani. Intelegem din noua lege HG 181/2024 art. 19 alin. 2 ca nu va putea beneficia de ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 70 ani, dar poate beneficia de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<