Conform noilor modificari ale Codului de procedura fiscala penalitatile aferente debitelor restante la bugetul de stat sunt in proportie de 0.02% zi de intarziere.
Ce se intampla cu restantele asupra carora s-a aplicat deja penalitatea de 15% conform vechilor prevederi? Se aplica si asupra acestora incepand cu 01.07.2013 penalitatea de 0.02%?
Raspuns:
Aart. 120 indice 1 din Codul de procedura fiscala a fost modificat prin Art. I punctul 2 din OG 50/2013 incepand cu 01.07.2013, astfel:
„ARTICOLUL 120 indice 1
Penalitati de intarziere
(1) Penalitatile de intarziere reprezinta sanctiunea pentru neindeplinirea obligatiilor de plata la scadenta si se calculeaza pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu ziua imediat urmatoare termenului de scadenta si pana la data stingerii sumei datorate inclusiv. Dispozitiile art. 120 alin. (2)-(6) sunt aplicabile in mod corespunzator.
(2) Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere.
(3) Penalitatea de intarziere nu inlatura obligatia de plata a dobanzilor.”
Art. II alim. (1) din OG 50/2013 stabileste ca, prevederile art. I al ordonantei intra in vigoare la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia pct. 2 care intra in vigoare la data de 1 iulie 2013 si se aplica obligatiilor de plata scadente dupa data de 1 iulie 2013.
Asadar, nivelul
penalitatii de intarziere de 0,02 % pentru fiecare zi de intarziere se aplica incepand cu 01 iulie 2013 doar obligatiilor de plata care sunt scadente dupa aceasta data.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<