„Scrisoarea de garantie este angajamentul irevocabil si neconditionat prin care o persoana, denumita emitent, se obliga, la solicitarea unei persoane denumite ordonator, in consid erarea unui raport obligational preexistent, dar independent de acesta, s a plateasca o suma de bani unei terte
persoane, denumita beneficiar, in conformitate cu termenii angajamentului asumat. “ (art. 2321 Cod civil).
Angajamentul asumat in conditiile mai-sus mentionate, se executa la prima si simpla cerere a beneficiarului.
Emitentul care a efectuat plata, in baza scrisorii de garantie, are drept de regres impotriva ordonatorului scrisorii de garantie Scrisorile de garantie sunt, cu precadere, banc are, scrisorile de garantie bancare fiind deseori solicitate de societatile comerciale in vederea desfasurarii activitatilor sale. Scrisoarea de garantie
bancara este un inscris prin care o banca se angajeaza in mod irevocabil, in cazul in care o persoana fizica sau juridica denumita debitor principal nu va plati la un anumit termen o suma determinata si indicata in mod expres in scrisoare, sa plateasca ea insasi suma neachitata, in favoarea unei alte
persoane fizice sau juridice denumita beneficiar, la pri ma cerere a acestuia.
Exista mai multe tipuri de scrisori de garantie bancara: de participare la licitatie; de neefectuare a platii; pentru deschiderea de acreditiv; de bun a executie etc. “Scrisoarea de confort este acel angajament irevocabil si aut onom prin care emitentul isi asuma o obligatie de a face sau de a nu face, in scopul sustinerii unei alte persoane, denumit a debitor, in vederea executarii obligatiilor acesteia fat a de un creditor al sau.” (art. 2322 Cod civil).
In cazul in care debitorul nu isi executa obligatia, emitentul scrisorii de confort poate fi obligat numai la plata de daune-interese fata de creditor si numai daca acesta din urma face dovada c a emitentul scrisorii de confort nu si -a indeplinit obligatia asumat a prin scrisoarea de confort.
Emitentul scrisorii de confort care a c azut in pretentii fata de creditor are drept de regres impotriva debitorului.
Situatie. In cazul in care, la incheierea unui contract, am solicitat de la executant o scrisoare de garantie bancara, va trebui sa o reinnoiesc, având in vedere modificarea Codului civil?
Solutie: Nu, nu este nevoie de o alta scrisoare de garantie, insa trebuie sa aveti in vedere ca scrisorile de garantie emise inainte de intrarea in vigoare a Codului civil actual nu sunt supuse, in ceea ce priveste conditiile de valabilitate si efectele, dispozitiilor acestuia, ci sunt supuse regulilor aplicabile la data emiterii lor. Actiunea in regres va fi supusa, de asemenea, legii aplicabile obligatiei principale, conform art. 150 din Legea nr. 71/2011.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. 3 din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care a intrat in concediu crestere si ingrijire copil in locul sotiei. Copilul va implini 2 ani in data de 21.01.2025, Intrebarea este: in conditiile in care el vrea sa stea in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, se poate, adica mama nu va beneficia de cele 2 luni de lunile mamei/tatalui? Societatea este obligata sa ii comunice inainte cu 2 luni de implinirea varstei copilului o comunicare sau sa ii inceteze suspendarea contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<