Secretarul de stat Gelu Puiu indeamna cetatenii romani sa sune la 112 si sa raporteze transporturile de lemn suspecte cu promisiunea ca raspunde chiar Ministerul Mediului.
"Cetatenii care au suspiciuni cu privire la un transport de lemne care nu are aviz sau, mai grav, care are in plus o cantitate suplimentara de lemn decat cea trecuta in documente, vor suna la 112. In baza protocolului incheiat intre Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) si Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), iata ca populatia are dreptul de a sesiza astfel de posibile infractiuni. Cu totii ne dorim ca taierile ilegale de lemn sa fie diminuate considerabil. Trebuie sa descurajam astfel de incalcari ale legii", a transmis Gelu Puiu.
El a explicat ca apelurile la 112 vor directionate catre un centru din cadrul Ministerului Mediului.
"Asadar, iata ca in continuare apelurile prin 112 vor fi inregistrate prin Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta dupa care vor fi directionate spre Centrul de Expertiza si Coordonare la Distanta (APCRS) din cadrul MMAP. Specialistii avizati sa utilizeze Sistemul Informational Integrat de Urmarire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0) vor face verificari in urma sesizarilor primite. Acestia vor controla avizele de insotire a marfii emise, pozele incarcate in sistem, precum si veridicitatea traseului declarat.
In cazul in care suspiciunile se confirma, fiind probe cum ca ar exista o infractiune, cazul va fi directionat organelor competente, respectiv Inspectoratului Judetean de Politie teritorial sau Directiei Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, pentru continuarea cercetarilor. In astfel de situatii automat se vor confisca atat mijlocul de transport, cat si masa lemnoasa", a transmis Gelu Puiu.
Secretarul de stat a precizat ca obiectivele propuse prin implementarea SUMAL sunt atinse in momentul de fata.
"Obiectivele pe care ni le-am propus prin implementarea Sistemului Informational Integrat de Urmarire a Materialului Lemnos (SUMAL 2.0) sunt atinse in momentul de fata.
Iata ca activitatea in sectorul silvic continua la parametrii optimi. Totodata, specialistii din cadrul sectorului silvic alaturi de organele de control descurajeaza taierile ilegale. Avand la dispozitie informatii clare, reusesc sa organizeze actiuni ample de identificare a infractiunilor silvice. De asemenea, operatorii economici, dar si angajatii din cadrul sistemului s-au obisnuit cu introducerea informatiilor in sistem astfel incat se lucreaza transparent si eficient”, a afirmat Gelu Puiu.
El a mentionat ca de la implementarea SUMAL din paduri s-au recoltat 1.636.960 metri cubi de lemn, in timp ce volumul de masa lemnoasa transportat din depozite este de 2.004.317 metri cubi. De asemenea, din spatiul intracomunitar s-a importat o cantitate de 202.689 metri cubi de lemn, iar din spatiul extracomunitar - 82.510 metri cubi, in timp ce a fost transportata spre export in tarile intracomunitare cantitatea de 41.102 metri cubi.