Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
STANAIA FLOREA, primar al comunei Obarsia de Camp, judetul Mehedinti, cu privire la savarsirea, in forma continuata, a infractiunilor de:
- complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual (19 acte materiale: 17 sub forma autoratului si 2 sub forma participatiei improprii),
PANDELICA ELENA LILIANA, DINOIU LEONARD DANIEL si STaNAIA CRISTINA RALUCA, toate fiind persoane din familia primarului, cu privire la savarsirea a doua infractiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
in perioada 2011-2016, cu sprijinul primarului comunei, inculpat Stanaia Florea, inculpatii Pandelica Elena Liliana, Dinoiu Leonard Daniel si Stanaia Cristina Raluca, persoane din familia acestuia, au depus cu rea-credinta, la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente falsificate, in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri", in conditiile in care acestia nu indeplineau conditiile de eligibilitate si nu detineau in realitate suprafetele de pamant declarate.
Astfel, printre altele, Pandelica Elena Liliana, Stanaia Cristina Raluca si Dinoiu Leonard Daniel au declarat in mod fictiv, ca sunt membri ai unor familii de fermieri si ca au lucrat mai mult de 50% din timpul de lucru in ferma familiei, cel putin 12 luni inaintea instalarii ca fermier pe cont propriu.
in acest fel, Pandelica Elena Liliana, Dinoiu Leonard Daniel si Stanaia Cristina Raluca au obtinut in mod injust suma de 324.246 lei.
In perioada 2011-2016, pe langa obtinerea de fonduri europene prin Masura 112-"Instalarea tanarului fermier”, inculpatii Pandelica Elena Liliana, Stanaia Cristina Raluca si Dinoiu Leonard Daniel, cu complicitatea primarului localitatii Obarsia de Camp, inculpatul Stanaia Florea, au obtinut, de la APIA - Centrul Judetean Mehedinti fonduri europene, in cadrul schemei unice de plata pe suprafata, sume de bani, utilizand, pentru sustinerea cererilor, adeverinte emise de Primaria Obarsia de Camp si tabele ce cuprindeau persoanele de la care arendasera terenurile si suprafetele aferente, arendatori care nu recunosc incheierea respectivelor contracte.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
O parte din documentele false, depuse de inculpati la A.P.I.A. (contracte de arenda, adeverinte, etc.), au fost puse la dispozitie de catre Stanaia Florea, in calitate de primar al comunei Obarsia de Camp, judetul Mehedinti.
In acest fel, s-a obtinut injust suma de 882.244 lei, aferenta cererilor de finantare in cadrul schemei de plata unica pe suprafata, depuse de cei trei inculpati, rude ale primarului.
Cuantumul total al prejudiciului se ridica la 1.206.490 lei constand in
1.prejudiciul aferent celor 3 contracte de finantare din cadrul Masurii 112 - "Instalarea tinerilor fermieri" incheiate nelegal, in valoare totala de 324.246 lei. Suma reprezinta valoarea finantarii nerambursabile decontate beneficiarilor, respectiv intreprinderea Individuala Stanaia I.Cristina-Raluca, Persoana Fizica Autorizata Pandelica V.EIena Liliana, Persoana Fizica Autorizata Dinoiu D. Leonard Daniel, suma la care se adauga dobanzi si penalitati calculate pana la achitarea integrala a prejudiciului.
2.prejudiciul aferent in cadrul schemei unice de plata pe suprafata, in valoare de 882.244 lei, la care se adauga accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere calculate pana la achitarea integrala a prejudiciului.
In vederea recuperarii prejudiciilor, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (A.F.I.R.)a comunicat ca se constituie parte civila in cauza cu suma totala de 324.246 lei, iar Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura - Centrul Judetean Mehedinti a comunicat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma totala de 882.244 lei, la care se adauga accesorii reprezentand dobanzi si penalitati de intarziere calculate pana la achitarea integrala a prejudiciului.
in cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mehedinti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri