In Parlamentul Romaniei a fost introdusa o lege sub forma de proiect prin care va fi efectuata testarea nationala gratuita impotriva Covid-19.
Romanii ar putea fi in curand testati complet gratuit pentru depistarea Covid-19. Propunerea legislativa ii apartine deputatului PSD Marius Bota. Acesta subliniaza faptul ca art. 34 din Constitutia Romaniei "garanteaza dreptul la ocrotirea sanatatii cetatenilor statului" si arata ca este nevoie de testarea gratuita impotriva Covid-19 pentru ca romanii au venituri limitate, iar aceasta actiune presupune costuri suplimentare neprevazute.
"Statul trebuie sa sprijine concret cetateanul si sa reduca cheltuielile inutile in aceasta perioada, in special cele materiale si cu achizitii de bunurii care nu sunt imperios necesare", explica Bota.
Alesul arata ca un cost de 200-300 lei per test este "unul nejustificat si impotriva principiului de a asigura, conform Constitutiei, acces la serviciile de sanatate si chiar dreptul la libera circulatie".
Initiativa legislativa cuprinde un singur articol format din trei alineate.
Proiectul de lege pentru testarea nationala gratuita impotriva Covid-19 stabileste ca:
- testarea nationala se face gratuit de catre orice unitate sanitara, spital sau laborator autorizat;
- CNAS va stabili pretul unitar la nivel national si va deconta costul aferent testarii;
- testarea va fi realizata cu prioritate pentru persoanele suspecte de imbolnavire, pentru cei care urmeaza sa plece in zone in care se solicita dovada testarii si pentru persoanele care prezinta simptome ale infectarii cu Covid-19.
Initiativa a fost introdusa pentru dezbatere la Senat in procedura de urgenta, asadar votul decizional il va avea Camera Deputatilor.
A fost solicitat punctul de vedere al Guvernului.

Va reamintim faptul ca prevederile de mai sus nu se aplica inca, intrucat procedura de dezbatere si vot nu a fost inca finalizata, iar presedintele Romaniei nu a promulgat actul.
Vom urmari evolutia proiectului si vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Masuri prevenire Covid-19
Stim ca cititorii E-Juridic sunt responsabili, insa va reamintim cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le faceti pentru a evita raspandirea noului coronavirus SARS-CoV-2:
- Spalati-va mainile de multe ori;
- Evitati contactul cu persoane care sunt suspecte de infectii respiratorii acute;
- Nu va atingeti ochii , nasul si gura cu mainile;
- Acoperiti-va gura si nasul daca stranutati sau tusiti;
- Nu luati medicamente antivirale si nici antibiotice decat in cazul in care va prescrie medicul;
- Curatati toate suprafetele cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;
- Utilizati masca de protectie doar in cazul in care suspectati ca sunteti bolnav sau in cazul in care acordati asistenta persoanelor bolnave;
- Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
- Sunati la 112 daca aveti febra, tusiti sau v-ati intors din China sau zonele in carantina din Europa de cel putin 14 zile;
- Animalele de companie nu transmit coronavirus.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatorul doreste sa initieze negocierea contractului colectiv de munca. Se doreste ca alegerea reprez salariatilor sa facuta prin vot secret. Se avanseaza ideea ca, pana cu o zi inainte de vot, sa se depuna candidaturi, din randul angajatilor, aceia care doresc sa participe in calitate de candidati. 1. Exista vreo restrictie legala referitoare la acest mod de organizare pentru alegerea reprezentantului salariatilor 2. Daca totusi nimeni nu isi va depune candidatura, care este procedura mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Referior la recalcularea pensiilor conform art. 155 din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, pentru fostii salariati care sunt pensionari inca din anii precedenti, acestia pot depune adeverinta de recalculare in perioadele urmatoare? La data de astazi fostii salariati nu au depus cerere pentru eliberarea adeverintei si nici nu a fost intocmita de catre societate din oficiu. Legea prevede un termen limita pentru recalcularea pensiei sau adeverinta poate fi depusa oricand, nefiind...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Conform art.78 alin. 2 din Legea 448/2006 - 2 Autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati. 2^2 Pentru indeplinirea obligatiei prevazute la alin. 2, entitatile trebuie sa faca dovada ca, printr-o cerere scrisa, au solicitat sprijinul organizatiilor nonguvernamentale care, potrivit statutului acestora, presteaza servicii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<