Soferii au o serie de obligatii in caz de accident auto pe care trebuie sa le indeplineasca pentru a evita sanctiuni contraventionale sau, in anumite cazuri, chiar si inchisoarea.
In primul rand, trebuie sa intelegem ca accidentul de circulatie sau accidentul auto reprezinta orice eveniment de natura rutiera in care este implicat cel putin un vehicul aflat in miscare, este o consecinta a nerespectarii unei reguli de circulatie si are ca urmare ranirea, decesul sau producerea de pagube materiale.
In al doilea rand, la capitolul obligatii accident auto intra urmatoarele responsabilitati pe care ar fi bine sa le retineti.
Daca sunteti implicat intr-un accident de circulatie sau auto, atunci trebuie sa:
- notati cat mai exact cu putinta locul in care acesta s-a produs si, daca exista posibilitatea, sa faceti fotografii (si inregistrarile video ajuta!);
- retineti directia de deplasare a vehiculelor implicate in evenimentul rutier;
- nu uitati numerele de inmatriculare ale tuturor vehiculelor implicate in accident;
- tineti minte numele conducatorilor auto;
- catalogati indicatoarele rutiere si (daca exista) restrictiile de circulatie aplicabile;
- incercati sa mentineti pe loc un martor ocular care poate certifica cele intamplate in fata politistilor sau macar sa le preluati numele;
- notati ora la care s-a produs evenimentul.
Important! Orice persoana care este implicata sau are cunostinta de producerea unui accident auto in urma caruia a survenit moartea sau vatamarea corporala a uneia sau mai multe persoane precum si cand s-a constatat un transport de marfuri periculoase implicat intr-un astfel de eveniment rutier este OBLIGATA sa apeleze 112 pentru a-l raporta autoritatilor. Amenda, in caz contrar, poate ajunge si la 3.000 de lei!
In situatia in care ajungeti la o constatare amiabila, unele din datele de mai sus vor fi deja prevazute in formularul tipizat. Oricum ar fi, enumerarea de mai sus va va fi de ajutor oricand sunteti implicat intr-un eveniment rutier si vreti sa stabiliti cu usurinta cine este vinovat.
Obligatii accident auto. Doar masinile sunt avariate
In al treilea rand, aici raspunsul este simplu. Daca soferul vinovat isi accepta calitatea si pagubitul este intelegator, atunci se incheie amiabila.
In cazul in care
se refuza amiabila, cei doi conducatori auto vor trebui sa se prezinte de indata la sectia de politie pe a carei raza a avut loc accidentul pentru intocmirea documentelor de constatare a accidentului si pentru eliberarea autorizatiei de reparatiei. Vinovatul, bineinteles, va fi amendat. In unele situatii, insa, exista sansa ca si pagubitul sa fie sanctionat! Asadar, solutia cea mai la indemana pentru parti ramane amiabila.
De altfel,
Codul rutier 2021 are o
intreaga sectiune dedicata obligatiilor in caz de accident pe care o puteti consulta pe site sau prin descarcarea gratuita a documentului in format .PDF!
Totodata, pe E-Juridic gasiti si
Regulamentul de aplicare a Codului rutier!
Obligatii accident auto. Avem si victime
In al patrulea rand, e vital sa retinem ca
nu se paraseste niciodata locul accidentului in situatia in care exista victime decedate sau grav ranite si daca esti implicat direct in acest eveniment. Parasirea locului accidentului fara incuviintarea organelor de ancheta (ex. politia) se pedepseste cu
inchisoare de la 2 la 7 ani.
In caz de accident cu victime trebuie sa sunati la 112, sa nu modificati sau sa stergeti urmele evenimentului si, asa cum v-am aratat mai sus, nici sa nu plecati.
Daca victimele sunt in stare grava, atunci cereti imediat sprijinul celor care sunt in trecere pentru transportul de urgenta catre o unitate spitaliceasca. Trebuie, insa, sa va asigurati ca victimele pot fi miscate. Exista situatii cand este nevoie de asistenta specializata sau de descarcerare.
E drept, ar fi bine sa aveti
cunostinte de prim-ajutor. Acestea ar putea salva viata cuiva!
In continuare, puteti chiar dumneavoastra (in calitate de vinovat) sa transportati victimele catre cel mai apropiat spital si nu veti fi urmarit penal pentru parasirea locului accidentului.
Finalmente, nu uitati sa conduceti prudent, sa va asigurati ca puteti fi vazut pe drum si sa respectati panourile rutiere pentru a ajunge teafar la destinatie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatii nu-si efectueaza toate zilele de concediu de odihna alocate intr-un an, programarea concediilor pentru anul urmator trebuie sa contina doar zilele de concediu de odihna aferente anului urmator, sau si zilele neefectuate si reportate la final de an?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<