Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a lansat in mod oficial Ghidul asiguratului. Iata ce informatii contine acesta si de ce ar fi bine sa-l rasfoiesti.
Conform informatiilor furnizate de CNAS, Ghidul asiguratului ar trebui sa ajute publicul sa inteleaga modul de functionare a acestui sistem. Ghidul cuprinde informatii despre calitatea de asigurat, modalitatile de accesare a serviciilor pe fiecare domeniu de asistenta medicala, precum si drepturile si obligatiile asiguratului, conform reglementarilor in vigoare la nivelul lunii iulie 2021. Ghidul se adreseaza atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate, care pot afla care sunt serviciile medicale la care au dreptul si care este modalitatea de accesare a acestora.
"Informarea corecta, completa si accesibila a celor pe care ii deserveste un sistem de sanatate este o conditie fundamentala pentru buna functionare a acestuia. Nu doar in Romania, ci in orice tara. Pe fondul unor reglementari complexe si deseori in schimbare, cu atat mai mult in contextul pandemiei COVID-19, a situa oamenii in centrul sistemului inseamna nu doar a concepe si implementa politici de sanatate adecvate, ci si (mai ales) a le oferi acestora instrumente care sa ii ajute sa beneficieze de serviciile la care au dreptul, cu respectarea obligatiilor legale. Acest ghid este un astfel de instrument.", afirma Adrian Gheorghe, presedintele CNAS.
Informatiile detaliate in acest ghid se refera la reglementarile in vigoare incepand cu luna iulie 2021. Serviciile descrise in ghid sunt oferite doar la cabinetele si centrele medicale, laboratoarele de analize, spitalele, farmaciile sau orice alti furnizori de servicii care sunt in contract cu o casa de asigurari de sanatate aflata in subordinea CNAS.
Ghidul asiguratului CNAS are 44 de pagini si abordeaza urmatoarele teme: