Conform CNAS, serviciile medicale paraclinice sunt de acum posibile oriunde in Romania. Este, totusi, necesar un bilet de trimitere.
Asiguratii pot beneficia, incepand cu data de 1 decembrie, de analize de laborator si investigatii medicale paraclinice pe intreg teritoriul tarii, in baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflati in relatie contractuala cu oricare dintre casele de asigurari de sanatate, potrivit unei hotarari adoptate de Guvern, a anuntat, marti, CNAS.
Pana in prezent, aceste servicii puteau fi acordate doar de catre furnizorii de servicii medicale paraclinice care se aflau in relatie contractuala cu aceeasi casa de asigurari de sanatate ca si medicul care a emis biletul de trimitere.
Potrivit unui comunicat de presa al CNAS, ca urmare, furnizorii de servicii paraclinice care au incheiate doua contracte, respectiv cu casa de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ-teritoriala isi au sediul lucrativ, filiale sau puncte de lucru inregistrate si autorizate si cu Casa Asigurarilor de Sanatate a Apararii, Ordinii Publice, Sigurantei Nationale si Autoritatii Judecatoresti vor ramane in relatie contractuala cu o singura casa de asigurari de sanatate pentru care vor opta.
CNAS sustine ca va fi redusa astfel "birocratia" din sistem, prin eliminarea evidentelor distincte si a raportarilor lunare ale serviciilor prestate catre cele doua case de asigurari cu care aveau incheiate contracte.
"Aceasta reglementare este necesara pentru a facilita accesul asiguratilor la investigatiile paraclinice recomandate de medicii specialisti. Speram ca in scurt timp sa asiguram acelasi regim de utilizare si pentru prescriptiile medicale, astfel incat medicamentele prescrise sa poata fi eliberate de orice farmacie de pe teritoriul tarii. Acest proiect este in curs de finalizare, insa va fi necesara o perioada de testare pentru a ne asigura ca, odata implementat, va functiona fara sincope", a declarat presedintele CNAS, Adela Cojan, citata in comunicat.
CNAS aminteste ca printre documentele a caror valabilitate a fost prelungita pana la data de 31 decembrie se numara si biletele de trimitere pentru specialitatile paraclinice, iar pentru trimestrul al IV-lea al acestui an fondurile alocate pentru investigatii au fost suplimentate cu 63,7 milioane lei.
De asemenea, pentru a facilita accesul la servicii medicale paraclinice acordate in ambulatoriul de specialitate necesare monitorizarii pacientilor diagnosticati cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice si boli cerebrovasculare, conform HG 820/2020, a fost reglementata decontarea acestor investigatii la nivelul valorii realizate.
"Investigatiile paraclinice sunt recomandate de catre medicul specialist pentru diagnosticarea si monitorizarea unor afectiuni. Medicul poate decide, dupa caz, realizarea investigatiilor in regim de urgenta sau emiterea unui bilet de trimitere in baza caruia pacientul se va adresa unui furnizor de servicii medicale paraclinice", afirma CNAS.
Hotararea de Guvern aprobata luni modifica si completeaza anexa 2 la HG. 140/2018.