Noul ghid de finantare Rabla 2022-2024 valabil atat pentru Rabla Clasic, cat si pentru Rabla Plus a fost publicat in Monitorul Oficial!
Rabla Clasic 2022 si Rabla Plus 2022 incep oficial din 8 februarie, dupa ce noul ghid de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 110/2022.
Ghidul a luat forma Anexei la Ordinul MMAP nr. 180/2022.
Conform actului mentionat, prin autovehicul nou se intelege orice autoturism, autoutilitara usoara sau autospeciala/autospecializata usoara, motocicleta, care nu a fost inmatriculat niciodata; din punctul de vedere al sistemului de propulsie, autovehiculul nou-achizitionat prin program poate fi: termic (cu motor cu ardere interna) sau hibrid.
Autovehiculul hibrid este, conform Ghidului de finantare Rabla 2022-2024, autovehicul cu cel putin doua convertoare de energie diferite si doua sisteme de stocare de energie (montate pe vehicul) pentru a-i asigura propulsia.
Rabla vizeaza in urmatorii doi ani:
- diminuarea efectelor poluarii aerului asupra mediului si sanatatii populatiei, cauzate de emisiile de gaze de esapament de la autovehiculele uzate;
- diminuarea efectelor poluarii solului si apei cauzate de scurgerile de substante periculoase de la autovehiculele uzate;
- prevenirea generarii deseurilor si atingerea obiectivelor privind recuperarea si valorificarea deseurilor provenite de la vehiculele scoase din uz.
Prima de casare si ecobonusul Rabla 2022
Prima de casare se acorda in functie de cantitatea de emisii de CO2/km generata de sistemul de propulsie al autovehiculului nou pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 160 g CO2/km in sistem WLTP si are un cuantum de:
- 6.000 lei pentru achizitionarea unei motociclete in schimbul casarii unui autovehicul uzat;
- 6.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul casarii unui autovehicul uzat;
- 9.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou in schimbul casarii a doua autovehicule uzate.
La aceasta prima de casare se pot adauga ecobonusuri de:
- 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, al carui sistem de propulsie genereaza maximum 120 g CO2/km in sistem WLTP;
- 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
- 3.000 lei, se acorda pentru autovehiculul nou, exceptand motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
- 1.500 lei, pentru casarea fiecarui autovehicul uzat cu o vechime de cel putin 15 ani de la data fabricatiei si care are norma de poluare Euro 3 sau inferioara;
- 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicleta al carui sistem de propulsie genereaza maximum 90 g CO2/km in sistem WMTC.
WLTP si WMTC sunt metodele de testare aprobate de UE pentru determinarea consumului de combustibil si a emisiilor.
Prima de casare nu se cumuleaza cu alte programe care finanteaza achizitionarea autovehiculelor noi. Prin exceptie, prima de casare poate fi cumulata cu operatiunile finantate prin fonduri europene aferente politicii de coeziune.
Prima de casare se scade de catre producatorul validat din pretul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, diferenta fiind asigurata de catre beneficiar din surse financiare proprii si/sau surse financiare complementare: credite bancare ori finantare in baza unui contract de leasing financiar. Valoarea finantarii nu poate depasi 50% din pretul de comercializare al autovehiculului nou achizitionat prin program.
Firmele care activeaza in transporturi pot beneficia de cel mult 100.000 euro, in timp ce alte firme pot obtine chiar si 200.000 de euro.
Conditii pentru participare la Rabla 2022
Conform ghidului, beneficiaza de prima de casare solicitantul care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- are domiciliul sau resedinta in Romania;
- are indeplinite obligatiile de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat si bugetul local, conform prevederilor legale in vigoare;
- s-a inscris la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou, obtinand nota de inscriere;
- a predat autovehiculul uzat unui colector autorizat, potrivit prevederilor prezentului ghid;
- a radiat din evidenta circulatiei autovehiculul uzat, potrivit prevederilor prezentului ghid;
- a prezentat producatorului validat informatii privind distrugerea si radierea din evidenta circulatiei a autovehiculului uzat, potrivit prevederilor prezentului ghid;
- achizitioneaza autovehiculul nou de la producatorul validat care a eliberat nota de inscriere.
In cadrul programului, solicitantul care nu detine un autovehicul uzat se poate inscrie la un producator validat in vederea achizitionarii unui autovehicul nou, sub beneficiul primei de casare, cu conditia asumarii in favoarea sa de catre cedent a obligatiilor de predare spre distrugere si radiere din circulatie a autovehiculului uzat.
Inscrierea consta in:
- identificarea acestuia si constatarea eligibilitatii, in baza documentelor prezentate;
- identificarea autovehiculului uzat si constatarea conditiilor privind vechimea si inmatricularea acestuia, in baza documentelor prezentate;
- introducerea in aplicatie a informatiilor referitoare la: proprietarul autovehiculului uzat, la solicitantul finantarii si la autovehiculul uzat;
- generarea automata a notei de inscriere si eliberarea acesteia solicitantului. Pentru achizitionarea fiecarui autovehicul nou se emite o singura nota de inscriere. In cazul in care solicitantul intentioneaza sa predea spre casare doua autovehicule uzate, informatiile ambelor autovehicule trebuie incluse in nota de inscriere la momentul emiterii acesteia.
Detaliile complete privind Rabla Clasic si Rabla Plus 2022 pot fi consultate
AICI.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In situatia in care exista un asociat si 2 administratori, pot presta servicii ambii administratori unul este si asociatul unic ce tin de obiectul de activitate al societatii transport alternativ-Bolt fara sa detina CIM sau contract de administrare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<