Organizatia anti-coruptie a Consiliului Europei spune intr-un raport ca 2017 a fost un an sumbru pentru lupta impotriva coruptiei.
Documentul spune ca lupta impotriva coruptiei a inregistrat un regres anul trecut, iar de vina pentru aceasta situatie sunt „noi initiative legislative din anumite state europene care au rasturnat reformele anterioare care aveau ca scop prevenirea faptelor de coruptie, dar si reformele deja adoptate si care pot conduce la incalcarea standardelor anticoruptie ale Consiliului Europei”.
„2017 a fost un an negru pentru anti-coruptie. Progresul impotriva coruptiei nu poate fi luat de-a gata. El implica sa fii in alerta, pentru ca mereu exista riscul regresului”, a afirmat presedintele GRECO, Marin Mrcela, in raport.
Printre statele nominalizate ca exemplu negativ in raportul Greco sunt, in special, Grecia, dar si Romania si Polonia, tari in care reforma in sistemul judiciar starneste ingrijorare si temeri legate de un impact negativ asupra independentei justitiei printre oficialii europeni.
De altfel, in raport este reamintit si faptul ca Polonia si Romania au facut obiectul unei proceduri de evaluare lansata „in circumstantie exceptionale” si in premiera in istoria sa de catre GRECO.
Ministrul Justitiei Tudorel Toader era asteptat astazi in Senat, pe tema raportului GRECO, insa acesta a anuntat ca va veni la audiere abia pe 9 mai.
De asemenea, GRECO cere Romaniei sa abandoneze ideea noii structuri a procuraturii care sa investigheze magistratii.
Raportul remarca si controversata procedura de demitere a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, si reitereza apelurile pentru impunerea de garantii suplimentare in privinta numirii si demiterii procurorilor de rang inalt de catre puterea executiva.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Organizatie critica si propunerile de modificare a legilor penale, care - daca vor fi adoptate - vor fi in contradictie flagranta cu angajamentele internationale ale Romaniei, Conventia Legilor Penale privind Coruptia. Amendamentele la procedura penala de comisia speciala sunt percepute de alte tari ca o amenintare la adresa eficientei colaborarii judiciare reciproce.
GRECO invita Romania sa prezinte, la urmatoarea reuniune plenara, pe 18-22 iunie, stadiul reformelor din justitie si sa se abtina in a adopta si alte modificari la legile penale ce ar putea afecta lupta anticoruptie.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE