Guvernul a aprobat PROIECTUL DE HOTARARE pentru aprobarea Procedurii de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate, precum si serviciile de care acestia pot beneficia si a Metodologiei de lucru privind colaborarea dintre directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului si serviciile publice de asistenta sociala, precum si modelul standard al documentelor elaborate de catre acestea.
Iata si principalele modificari aduse de PROIECTUL DE HOTARARE pentru aprobarea Procedurii de monitorizare a modului de crestere si ingrijire a copilului cu parinti plecati la munca in strainatate
Se va sprijini si eficientiza procesul de identificare a tuturor copiilor cu parinti plecati la munca in strainatate sau care s-au intors in tara dupa ce au fost plecati minim 12 luni.
Unitatile scolare si serviciile publice de asistenta sociala trebuie sa colaboreze in vederea sprijinirii acestor categorii de copii.
Conform actului normativ in cauza, serviciul public de asistenta sociala va solicita in ultimul trimestru al fiecarui an unitatilor scolare aflate pe raza lor administrativ-teritoriala, informatii cu privire la copiii:
- cu un singur parinte plecat in strainatate;
- cu ambii parinti plecati in strainatate;
- cu parintele unic sustinator plecat in strainatate;
- reveniti in tara dupa o experienta de migratie de cel putin 12 luni.
Mai mult, potrivit unui comunicat de presa emis ieri de Ministerul Muncii, reprezentantul serviciului public de asistenta sociala va solicita sprijinul unui psiholog sau al directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului atunci cand exista suspiciuni de afectare a starii emotionale a copilului.
Sursa si detalii suplimentare: LegislatiaMuncii.manager.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati un raspuns legat de fisierul .xml generat de aplicatia locala de resurse umane, transformat in .rsv si incarcat in reges.inspectiamuncii.ro. Acest fisier .xml trebuie sa contina toate angajarile/modificarile/incetarile de contracte individuale de munca din anul 2011 pana in prezent sau numai angajatii activi in ziua transmiterii Revisalului? Am primit un raspuns de la firma care ne furnizeaza aplicatia de resurse umane, astfel: "Aplicatia este conceputa in asa fel incat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va prezint urmatoare speta: un salarit are CIM cu timp partial, 20 ore pe luna si lucreaza cate 5 ore pe zi, miercurea. In luna aprile 2022 are cm pentru perioada 29-30.04.2022, vinerea si sambata, deci nici o zi de miercuri . Pentru luna mai 2022 a adus cm pentru perioada 01-05.05.2022, in continuare, in acest interval este o sigura zi de miercuri in care trebuia sa lucreze. In aceste conditii cum se inregisteaza acest concediu medical, cum se plateste si cum ii calculam zilele de stagiu.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Incepand cu luna Septembrie vor sosi in companie un numar de 200 de angajati din Sri Lanka, pe o perioda de un an, in baza unui contract de detasare incheiat intre compania noasta si o entitate din Sri Lanka. Avand in vedere faptul ca acestia nu apar in statele de plata si D112 intocmita de catre companie, salariile platindu-se local in tara de origine, avem urmatoarele intrebari: - care sunt obligatiile companiei din punct de vedere ITM si IGI: exista anumite documente/informari care se depun...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<