In cazul in care nu stiati, desi ne-ar mira, o mare parte dintre cele mai ardente cazuri in instanta sunt litigiile de munca. Unele dintre cele mai inedite sunt cele care se refera la contestarea demiterilor facute de angajatori. Nu se intampla foarte rar ca angajatii demisi sa conteste decizia, sa castige si apoi si se reintoarca in companie. Dar oare cat de dornici sunt angajatorii sa reia colaborarea cu un angajat pe care au decis sa il dea afara?
Situatia tocatorului uman de hartii a fost adus in atentie tuturor HR-istilor acum ceva timp. Era vorba despre o fosta angajata care a povestit pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca a primit ca unica sarcina de serviciu sa rupa hartii cu mainile, fara foarfeca sau alt instrument ajutator, dupa ce a contestat in instanta propria demitere.
In mod concret, angajata a fost data afara din firma, a atacat in instanta demiterea, judecatorii i-au dat dreptate si angajatorii au fost obligati sa o reprimeasca la munca.
Atunci cand angajata a fost reangajata, compania a decis sa inceapa un nou "business" - transformarea documentelor confidentiale in confetti pentru Mardi-Gras si pentru Carnavalul de la Rio - "varianta fun", asa cum a fost denumita in sedinta conducerii firmei.
Fosta secretara, acum reangajata in companie urma sa ocupe acest post.
"Distrugerea documentelor se face intotdeauna manual in situatia inscrisurilor care, din cauza dimensiunilor, nu pot fi distruse mecanic, pentru a ne asigura ca nu exista documente care sunt aruncate la gunoi fara sa fi fost inainte distruse", spune Roger Coat, administratorul companiei Assystem Romania, declaratie facuta pentru HotNews.ro.
"Assystem Romania a facut dovada indeplinirii obligatiilor dispuse prin hotararea noastra, adica dovada platii si publicarea unui rezumat al CNCD in Curierul national din 17 decembrie 2014".
"Salut faptul ca au admis ca au gresit, ca asta dovedeste plata amenzii, si sper sa invete din acest caz, atat Assystem, cat si orice angajator care a putut sa incalce demnitatea umana", a declarat Csaba Asztalos pentru HotNews.ro. Acesta a spus ca CNCD a aplicat amenzi "constant si consistent, dupa acest precedent".
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca angajatorul trebuie sa plateasca o amenda de 20.000 de lei. Mai mult, fostei angajate i-au fost platite cheltuielile de judecata, de 3000 de lei!
Decizia a fost luata pe data de 4 decembrie 2013, in unanimitate, ca "obligarea unei persoane sa distruga manual documente considerate a fi secrete, ca efect al unui proces castigat de persoana in cauza impotriva firmei angajatoare reprezinta discriminare, hartuire si incalca dreptul la demnitate".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<