In perioada septembrie 2009 – mai 2012, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), in calitate de beneficiar si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si Fundatia Giacomo Brodolini (FGB) din Italia in calitate de parteneri au implentat proiectul „Retea multi-regionala de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea sociala a persoanelor discriminate”, POSDRU/71/6.3/S/34213.
Principalul obiectiv al proiectului a fost imbunatatirea accesului egal pe piata muncii a femeilor si persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile. Activitatile proiectului au vizat informarea si constientizarea privind principiul egalitatii de sanse si de gen si aplicarea acestuia la nivelul personalului din administratia publica locala, a partenerilor sociali, o organizatiilor neguvernamentale si expertilor, precum si a operatorilor mass-media din judetele Alba, Arges, Bistrita- Nasaud, Dolj, Maramures, Sibiu.
Pe parcursul proiectului, au fost sustinute cursuri de formare si sesiuni de informare pentru manageri si personal al autoritatilor publice locale cu mandat in incluziunea sociala si in domeniul muncii, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si ai partenerilor sociali. Cursurile de formare nu au avut ca scop doar constientizarea unor actori cheie asupra notiunilor relevante in domeniul antidiscriminarii, ci si aducerea impreuna a unor actori relevanti care, la nivel local, au putut, ulterior, sa lucreze impreuna, contribuind astfel la un sistem de servicii integrat si mai eficient.
Sesiunile de informare au vizat aceleasi grupuri tinta insa s-a incercat in primul rand invitarea si participarea la aceste sesiuni a persoanelor apartinand „grupurilor vulnerabile”.
Un grup tinta specific l-au constituit operatorii si expertii media. In cadrul proiectului au fost organizate 3 cursuri privind egalitatea de sanse si eliminarea stereotipurilor in mass-media pentru jurnalisti de la nivel local dar si central.
Pentru a sprijini activitatea la nivel local au fost create 6 Centre Locale Antidiscriminare (CLA), care au functionat pe langa institutiile relevante de la nivel local – Directii Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau Agentii Judetene de Prestatii Sociale (acum Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala). Activitatea acestora a constat in continuarea activitatilor de informare la nivelul judetului – inclusiv in mediul rural – si oferirea de asistenta in special grupurilor vulnerabile dar si a autoritatilor locale, partenerilor sociali, organizatiilor neguvernamentale, cat si a angajatorilor in vederea implementarii de elemente de managementul diversitatii.
In cadrul proiectului au fost realizate doua studii cu privire la sistemul national de egalitate de sanse. Primul studiu, lansat la inceputul proiectului, a vizat cadrul national privind egalitatea de sanse si de gen, cunoasterea acestuia la nivel local, dar a inclus si exemple de bune practici pentru incluziunea sociala a categoriilor defavorizate. In ultima parte a proiectului activitatile au vizat, in primul rand, drepturile persoanelor cu dizabilitati si accesul acestora pe piata muncii. Al doilea studiu cu titlul „Persoanele cu dizabilitati – intre centru rezidential si comunitate" a analizat accesul pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati aflate in sistemul public de protectie al persoanelor cu dizabilitati. Pe langa recomandarile incluse in studiile realizate, prin activitatile de la finalul proiectului am incercat sa cream elemente de continuitate si sustenabilitate a ceea ce a fost creat in cadrul proiectului.
De asemenea, a avut loc un seminar privind Managementul diversitatii la locul de munca, unde a fost lansata o platforma pe tema managementului diversitatii ce va fi coordonata ulterior incheierii proiectului de catre partenerul institutional Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Conferinta internationala de incheiere a proiectului a abordat si tema „Rolul mecanismului national de prevenire a tratamentelor rele si inumane in incluziunea sociala a persoanelor apartinand grupurilor vulnerabile”, la care au participat reprezentanti ai Mecanismelor Nationale din Spania, Cehia, Slovacia si Marea Britanie.
Proiectul „Retea multi-regionala de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea sociala a persoanelor discriminate” s-a derulat timp de 33 luni prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), axa prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale", domeniul major de interventie 6.3. „Promovarea egalitatii de sanse pe piata muncii”.