O crima se petrece si tu nu ai intervenit si nici nu ai reclamat-o, nu ai chemat politia.. Te face acest lucru complice? Instanta are nevoie de dovezi concrete, de informatii sensibile, de date pe baza carora sa traga o concluzie clara, cum ca ai fi complice la crima. Nu stiu ce raspuns sa va dau in acest caz.
Dar...
Pana la practica judiciara, sa revenim la ceea ce facem ca oameni, ca civili, ca vecini, ca trecatori pe strada, pe langa un conflict.
Dormi mai departe si cand vecinii se bat cu pumnii si picioarele, mai mult da el decat ea? Ea probabil ca zace pe podea de mult timp. El continua sa isi dezlantuie furia.
Dar nu te "bagi" pentru ca nu este treaba ta. Asa ai fost educat, prea mult timp, de oameni ingusti la minte, de oameni LASI.
Daca am interveni de fiecare daca cand constatam o nedreptate pe cale sa fie facuta sau deja terminata, lucrurile ar sta altfel in lume in acest moment. Raufacatorii ar avea alt curaj fiindca ar sti ca din orice colt al lumii vor sari oameni care sa il opreasca, oameni care sa puna mana pe furci, topoare (telefoane si tipizate pentru plangeri la politie).
Dar nu vom face nimic nici de aceasta data. Il vom lasa pe urmatorul infractor sa comita o crima. Vom da muzica mai tare si ne vom face ca nu auzim. Poate ca vom lua decizia de a merge la o plimbare pana se calmeaza spiritele.
La intoarcere poate te vei lovi de politisti. Au venit la fata locului, acolo unde s-a produs o crima. Sotul si-a snopit in bataie sotia. A mia oara, doar ca de data aceasta ea a murit. Era insarcinata. Nu mai conteaza.
Plimbarea aceasta nu o sa o uiti niciodata. Sa iti amintesti de ea de fiecare data cand vei inchide ochii la nedreptati care se petrec in jurul tau.
Sunt multe nedreptati. Sunt prea putini oameni gata sa sara sa dea o mana de ajutor, sa opreasca o infractiune, sa dea model unui om care face se crede mai presus de lege. Am dormi mai usor daca am sti ca sunt oameni gata sa sara sa ne ajute. Am merge pe strada mai sigure pe noi stiind ca daca ceva se intampla, sunt oameni gata sa sara sa ne apere. Ne-am lasa copiii sa vina singuri de la scoala daca am avea siguranta ca daca cineva trage de ei pe strada, trecatorii nu se vor uita in alta parte.
Multe s-ar schimba intr-o tara in care oamenii sa sara sa ajute la infaptuirea legii, lege care nu se infaptuieste decat de catre oameni si prin oameni. Retineti! Oameni!
Sa aveti succes in tot ce faceti si curaj!
Maria Nicutar
Jurnalist de Afaceri, Dreptul Muncii si Juridic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<