Speta este urmatoarea: o persoana, care are un copil de cateva luni, avea niste datorii la bugetul de stat, restante de 5 luni. In data 08.08.2012 i s-a comunicat o Decizie de catre Agentia Judeteana pentru plati si inspectie sociala, prin care i se pune in vedere ca s-a decis ca incepand cu data de 01.07.2012, inceteaza plata indemnizatiei de crestere a copilului. De altfel, aceste retineri ale intregii indemnizatii, se faceau cu cateva luni inainte de a i se comunica decizia sus amintita. Intre timp, ca urmare a retinerilor lunare totale ale acestor sume precum si a platilor efectuate intre timp de catre persoana in cauza, s-a stins intreaga datorie a acesteia catre buget.
Intrebarea mea este daca, tinand cont de prevederile art. 409, alin. 7 din C.pr.civ., persoana care a dispus aceste retineri poate fi acuzata de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, prevazuta de art. 246 C.pen.? Daca da, care este procedura si unde se inregistreaza plangerea penala. Fiind vorba de un functionar public, inteleg ca plangerea poate fi facuta oricand, fara a fi respectat termenul de 2 luni de la data la care cunostea savarsirea faptei.
De asemenea, daca persoana poate cere despagubiri in suma echivalenta cu sumele totale reprezentand indemnizatie crestere copil, de care a fost privata timp de 5 luni de zile. Sau exista vreo alta cale de a obtine niste despagubiri si a face persoana vinovata sa raspunda in vreun fel pentru abuzurile sale?
Solutie oferita de specialistii www.avocatulroman.ro
Anterior emiterii deciziei de incetare a platii indemnizatiei de crestere a copilului, platile se suspenda prin dispozitie pe o perioada de 5 luni conform art. 7 ind.1 alin. (4) din O.G. nr. 148/2005 modificata prin O.G. nr. 124/2011 deoarece sunt neachitate obligatiile fata de bugetul de stat si pentru ca in termenul de 5 luni nu se achita datoriile prin decizie se dispune incetarea platii potrivit art. 7 ind. 1 alin. (7) din O.G. nr. 148/2005 modificata prin O.G. nr. 124/2011.
In situatia in care functionarul public a dispus ca retinerile sumelor reprezentand indemnizatia de crestere a copilului sa acopere datoriile la bugetul de stat puteti formula plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatorie pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor prevazuta de art. 246 Cod penal, pentru care nu se aplica termenul de 2 luni, solicitand si despagubiri prin constituire de parte civila.
Functionarul public a incalcat dispozitiile art. 409 alin. (7) Cod procedura civila, sumele reprezentand indemnizatia de crestere a copilului nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii, plata doar se suspenda iar dupa achitarea datoriilor plata se reia inclusiv pentru drepturile cuvenite pe perioada suspendata conform art. 5 din O.G. nr. 148/2005 modificata prin O.G. nr. 124/2011.
Puteti formula si o cerere prin care solicitati sa va comunice dispozitia de suspendare si in ce temei s-au realizat retinerile iar daca in termenul de 30 de zile nu va raspund formulati actiune in contencios administrativ la Tribunal solicitand obligarea la despagubiri pentru care platiti taxa de timbru de 39 lei .
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<