Inspectia Muncii anunta ca intoarcerea la munca a angajatilor nu poate fi conditionata de firme sau institutii prin prezentarea testului negativ pentru SARS-CoV-2.
Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 11 - 23 ianuarie 2021, actiuni de control in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 3.904.900 de lei, din care 3.714.400 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca si al securitatii si sanatatii in munca. Au fost depistate 159 de persoane care desfasurau munca nedeclarata, au fost aplicate 3196 de avertismente si au fost dispuse 7.311 masuri de remediere a neconformitatilor constatate.
Actiunile de control efectuate de inspectorii de munca, in conformitate cu prevederile Legii nr. 55/2020, in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, centralizate pentru perioada 11 - 23 ianuarie 2021, au avut ca rezultat aplicarea a 1422 de sanctiuni contraventionale, din care amenzi in valoare totala de 190.500 lei. Din 2614 angajatori controlati, au fost sanctionati 938 si s-au dispus 1804 masuri de remediere a neconformitatilor.
Odata cu aceasta informare remisa E-Juridic, Inspectia Muncii anunta si faptul ca intoarcerea la munca nu poate fi conditionata sub nicio forma de angajator prin prezentarea testului negativ la SARS-CoV-2.
"Avand in vedere relaxarea restrictiilor anuntate in capitala in perioada urmatoare, atragem atentia atat angajatorilor cat si angajatilor ca respectarea, in continuare, a masurilor de prevenire si protectie impotriva raspandirii COVID-19 sunt obligatorii si extrem de importante atat pentru protejarea propriei sanatati cat si a celorlalti.
Inspectorii de munca isi vor face in continuare datoria, vor fi pe teren, ca si pana acum, in actiuni de control riguroase, indiferent de ora si de ziua din saptamana sau de conditiile meteorologice. Din analiza rezultatelor actiunilor de control, se observa ponderea mult mai mare a avertismentelor si a masurilor dispuse pentru remedierea neconformitatilor prin raportare la numarul amenzilor, care, asa cum am mai spus in nenumarate randuri, nu reprezinta un scop in sine.
De asemenea, doresc sa reamintesc un aspect, pe care inspectoratele teritoriale de munca l-au difuzat deja, referitor la conditionarea salariatului de catre angajator, la momentul intoarcerii la locul de munca, de efectuarea si prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2. Le atragem atentia angajatorilor ca acest lucru este
o masura excesiva, impusa in afara cadrului legal.
Potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii, pacientii asimptomatici/simptomatici cu forme usoare, ce au incheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test, declarati vindecati fara al doilea test de control, isi pot relua activitatile curente si profesionale cu pastrarea distantarii si purtarea mastii acasa si la locul de munca pentru inca 10 zile, cu respectarea prevederilor in vigoare, fara a fi conditionati de efectuarea unui nou test." a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Ce masuri SSM trebuie luate neaparat acum?
In momentul de fata intrati sub incidenta a nu mai putin de 10 acte normative ca reglementeaza sanatatea si securitatea in munca. Unele dintre acestea sunt clasice, cum ar fi Legea nr. 319/2006, altele sunt foarte recente – de exemplu, Ordinul nr. 3577/831/2020 care stabileste conditiile SSM pentru desfasurarea activitatii la locul de munca pe parcursul starii de alerta. Si atentie, amenzile pentru nerespectarea acestor acte normative sunt dure!
De pilda, simplul fapt ca nu v-ati instruit pe linie SSM salariatii care lucreaza in regim de telemunca, oferindu-le informatii inclusiv despre utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare, se sanctioneaza cu o amenda de 2.000 de lei!
Parcurgeti lucrarea
Totul despre masurile SSM in stare de alerta. Studii de caz, modele de documente. Aceasta va ofera solutiile necesaresi va ajuta sa evitati orice fel de problema cu institutiile statului!