Inspectia Muncii a eliberat o statistica pentru anul care tocmai a trecut si a aratat ca au efectuat 121.273 de controale in 2019 si au aplicat amenzi de peste 127 de milioane de lei.
In domeniul relatiilor de munca au fost efectuate 71.748 controale, din care 67.632 pentru identificarea cazurilor de munca nedeclarata, fiind aplicate, in total, 23.893 sanctiuni contraventionale. Valoarea totala a amenzilor a depasit 108,5 milioane de lei, din care 94,1 milioane de lei pentru munca nedeclarata.
De asemenea, in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), au fost efectuate 49.525 controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 18,5 milioane de lei. Numarul total de sanctiuni contraventionale aplicate a ajuns la 70.589, fiind dispuse 231 opriri din functiune a unor echipamente de munca neconforme, care reprezentau risc de accidentare, iar in 227 de cazuri, au fost dispuse sistari ale activitatii.
"Tinand cont de necesitatea cresterii gradului de constientizare a angajatorilor si a lucratorilor in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca in domeniile in care s-au inregistrat neconformitati care au generat evenimente deosebite, avem in vedere, in perioada urmatoare, intensificarea actiunilor Inspectiei Muncii in domeniul securitatii si sanatatii in munca, precum si dezvoltarea unor sinergii cu alte domenii, printre care si invatamantul. Pentru realizarea obiectivelor institutionale, in Programul Cadru de Actiuni al Inspectiei Muncii pentru anul 2020, se desfasoara actiuni de control de tip campanie, tematice si de fond, cu caracter preventiv, precum si controale programate sau inopinate, la toate categoriile de angajatori, focalizate pe domeniile de activitate economica in care au fost identificate riscuri", a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat, in comunicat.
!!! Aici gasiti 125 de documente SSM pe care trebuie sa le aveti pregatite in cazul unui control al Inspectiei Muncii!
Potrivit oficialului, in actiunile de control, indiferent de tipul controlului, se verifica, in principal, indeplinirea cerintelor legale privind incadrarea in munca, timpul de munca si timpul de odihna, drepturile salariale acordate, precum si respectarea reglementarilor de domeniul securitate si sanatate in munca. La aceste actiuni de control, se adauga verificarile initiate ca urmare a petitiilor pe care ni le adreseaza cetatenii, in situatia in care acestia se considera prejudiciati in relatia cu angajatorii.
Bratu a precizat ca, anual, la nivel national, sunt inregistrate si solutionate aproximativ 50.000 de petitii, ceea ce reflecta gradul ridicat de incredere al cetatenilor in capacitatea Inspectiei Muncii de a-i ajuta in solutionarea problemelor aparute.
Cele mai frecvente incalcari ale legislatiei in domeniul relatiilor de munca reclamate sunt cele legate de prevederile Codului Muncii: neplata salariilor, timpul de munca si neplata orelor suplimentare, concedieri abuzive, nerespectarea prevederilor privind registrul de evidenta a salariatilor, reconstituirea vechimii in munca.
Vezi si:
Fise distractive pentru gradinita
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Cartea Verde a Contabilitatii
In domeniul SSM, principalele aspecte reclamate de cetateni vizeaza eliberarea adeverintelor pe grupe de munca, conditiile de munca necorespunzatoare, cercetarea si declararea accidentelor produse la locurile de munca, nerespectarea cerintelor de securitate si sanatate in munca.
Seful Inspectiei Muncii spune ca, in aceeasi masura, inspectorii de munca sunt impartiali si reprezinta un factor de echilibru intre actorii de pe piata muncii, sindicate si patronate, salariati si angajatori.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri